Achtergrond
KRO-NCRV

Bol.com wil klimaatneutraal pakketjes bezorgen, maar kan dat wel?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bol.com wil klimaatneutraal pakketjes bezorgen, maar kan dat wel?

Webreus Bol.com begint vandaag een pilot in de hoofdstad waarbij je pakketjes per elektrische bakfiets binnen twee uur in huis hebt. Maar de ambitie reikt verder. In 2025 wil Bol.com van begint tot eind klimaatneutraal bezorgen, zegt algemeen directeur Huub Vermeulen in het NPO Radio1-programma Spraakmakers. Maar kan dat eigenlijk wel?

Elektrische bakfietsen werken prima in smalle, Amsterdamse straatjes. Of dat ook voor Lutjebroek in Noord-Holland geldt is de vraag. Het draait volgens de algemeen directeur bij klimaatneutraal bezorgen niet alleen om het transport. "Je moet ook kijken wat in je magazijn gebeurt en hoe je met verpakkingen omgaat."

Verpakkingen

Op de manier waarop producten geproduceerd worden heeft Vermeulen geen invloed, erkent hij. Wél op de verpakkingen. In winkels moeten die opvallen en flitsend zijn. Voor online is dat nergens voor nodig. "Dus waarom stop je dat niet in een kartonnen doosje? Dan dragen we ook bij aan C02-reductie."

Ondanks de goede voornemens zitten artikelen vaak nog in gigantische, kartonnen dozen. Vermeulen hoopt dat dit in de toekomst anders gaat. Sinds twee jaar werkt de webreus met machines die dozen per product op maat maken. "Die machine scant de afmetingen van ieder product en snijdt de doos precies op maat. We hebben nu een aantal van die machines staan en gaan dat de komende jaren uitbouwen."

Transport

Daarbij is Bol.com voor de levering van producten deels afhankelijk van anderen. Denk bijvoorbeeld aan artikelen uit China die over zee in Nederland komen. "Dat is echt niet prettig voor het milieu. Laten we daar gewoon eerlijk in zijn", zegt Vermeulen. "Het is een efficiënte manier van transporteren, maar de diesel aan boord is de ergste die je kunt verstoken."

Toch ziet Vermeulen een lichtpuntje: "Er zijn experimenten waarbij gevaren wordt met elektrische boten. Het zou natuurlijk fantastisch zijn om die op de grote vaart in te zetten."

Ster advertentie
Ster advertentie