Binnenland
BNNVARA

Dit is hoe taal bijdraagt aan (de bestrijding van) racisme

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is hoe taal bijdraagt aan (de bestrijding van) racisme

De woorden die we gebruiken, bepalen hoe we naar iets of iemand kijken. Vandaag, op de Internationale dag tegen Racisme, legt Seada Nourhussen, hoofdredacteur van OneWorld, uit hoe taal bijdraagt aan (de bestrijding) van racisme.

Met ons taalgebruik beschrijven we onze wereld en visie. “Het is een manier waarop machtsstructuren worden opgesloten of afgebroken”, zegt Seada Nourhussen, hoofdredacteur van OneWorld op maandag in de uitzending van Vroeg! Nourhussen gebruikt de voorbeelden ‘ontwikkelingsland’ of ‘opkomende economieën’. “Daarmee impliceer je dat er landen zijn die zich nog moeten ontwikkelen naar onze maatstaven. Ze zijn er nog niet. Waar moeten zich naartoe ontwikkelen? Moeten ze even vervuilend en kapitalistisch worden als wij?”

Om zulk taalgebruik te herkennen is het zaak om de norm te kennen en deze vervolgens te bevragen. Het gaat om dat je je bewust bent van wat woorden betekenen en wat voor macht hebben. En het is niet makkelijk, benadrukt de hoofdredacteur, maar dat sluit niemand uit van de plicht om verantwoordelijk om te gaan met taal.

Ook gaat het in de uitzending van Vroeg! over validistisch taalgebruik. “In relatie tot racisme wordt validisme ingezet om racisme te verklaren”, zegt Nourhussen. Noem je iemand die een racistische opmerking maakt bijvoorbeeld een gek, dan verexcuseer je de persoon alsof ie een aandoening heeft. “Terwijl: Racisme is geen aandoening. Het is een bewust of onbewust proces en daar moeten we ons bewust van zijn.”

De hele uitzending van Vroeg! kun je terugluisteren als podcast.

21-03 Dit is hoe taal bijdraagt aan (de bestrijding van) racisme - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie