Slachtoffer: 'Dubbel gevoel over 30.000 euro voorschot voor toeslagenaffaire'
- Nieuws
- Slachtoffer: 'Dubbel gevoel over 30.000 euro voorschot voor toeslagenaffaire'
De 30.000 euro voorschot die de overheid aan gedupeerden van de toeslagenaffaire gaat betalen, voelt voor gedupeerde Wendy dubbel. "Het is een stap in de juiste richting, maar als je mijn schuld en die van anderen ziet is het peanuts", zegt ze in Langs de Lijn En Omstreken.
Video niet beschikbaar
Wendy staat voor meer dan 40.000 euro in het rood. Ook noemt ze andere negatieve gevolgen van de affaire. "Anderen zeggen: heb je schuld bij de Belastingdienst? Dan zal je het er wel zelf naar gemaakt hebben. Met als gevolg dat je het niet meer aan anderen vertelt. Je wordt depressief, snauwt op straat zomaar naar mensen."
De vrouw vermoedt dat het kabinet en de Belastingdienst de kwestie willen afronden voor de verkiezingen beginnen. Ze zou liever zien dat een onafhankelijke instantie de dossiers uitzoekt en de ouders compenseert.
Politieke consequenties
Tweede Kamerlid Renske Leijten toonde zich vrij tevreden met het besluit. "Het kan dus wel. We hebben vaak gepleit voor een voorschot om mensen uit de acute nood te halen." Leijten vindt het ook goed dat alle gedupeerde ouders een bedrag krijgen. "Ze versimpelen de regeling, en hanteren niet meer allerlei categorieën."
Toch heeft ze wel vragen. Waarom dit bedrag? En waarom is dit nu pas mogelijk? "Ze zullen die 30.000 wel met een reden doen, en dat zeg ik met enige spot in mijn stem."
Leijten is ook benieuwd welke politieke consequenties het kabinet uit het rapport gaat trekken. Dat zal waarschijnlijk in januari duidelijk worden, tijdens het Kamerdebat over het onderzoeksrapport naar de kwestie.