Binnenland

Zuid-Korea reageert met militaire oefening op kernproef

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zuid-Korea reageert met militaire oefening op kernproef

[NOS] Het Zuid-Koreaanse leger heeft in de Japanse Zee een grote militaire oefening gehouden. Daarbij werd een aanval gesimuleerd op het gebied waar Noord-Korea gisternacht een kernproef uitvoerde, naar eigen zeggen met een waterstofbom.

Bij de oefening zijn vanaf het vaste land raketlanceringen uitgevoerd op een doel in zee. Ook is er met F-15-straaljagers gevlogen. Volgens de legertop is er geoefend op precisie-aanvallen en het afsnijden van de bevoorrading in het gebied.

Er zijn ook al nieuwe oefeningen aangekondigd, waaraan ook de Verenigde Staten zullen deelnemen.

VN-Veiligheidsraad

Behalve de oefeningen kondigde Zuid-Korea ook toestemming aan voor de uitbreiding van het Amerikaanse raketafweersysteem THAAD, dat op Zuid-Koreaans grondgebied staat. Aanvankelijk werd die uitbreiding afgehouden na onduidelijkheid over het effect van het systeem op het milieu en kritiek van de lokale bevolking en landen in de regio.

Vandaag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om een reactie te formuleren op de kernproef van Noord-Korea. De Zuid-Koreaanse president Moon en EU-president Tusk hebben opgeroepen tot krachtigere sancties tegen Noord-Korea. President Trump overweegt de handel stil te leggen met landen die nog zaken doen met Pyongyang.

Eerder die dag had Trump gewaarschuwd dat iedere bedreiging van de VS of bondgenoten "een omvangrijk militair antwoord zal krijgen". Zijn minister van Defensie, Mattis, benadrukte dat de VS niet uit is op de totale vernietiging van Noord-Korea, maar dat het land wel veel mogelijkheden heeft om dat te doen.

Ster advertentie
Ster advertentie