Binnenland

Komt de economische crisis eraan?

AVROTROS
foto: Brooklyn Daily Eaglefoto: Brooklyn Daily Eagle
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt de economische crisis eraan?

Het was een pittige beursweek. De koersen doken naar beneden en bedrijven stelden hun beursgang uit. Er verdampten honderden miljarden, vooral bij technologiefondsen. Niemand schijnt echter een goede verklaring te hebben voor deze duik.

Er wordt door de media gelaten gereageerd op de financiële malaise. Op een paar financiële journalisten na, die vooral op zoek zijn naar een antwoord op de waarom-vraag, lijkt niemand zich er echt over op te winden. In de rubriek ‘De ongestelde vraag’, wil dr Kelder weten waarom er zo blasé gereageerd wordt op deze grootse correctie in de recente beursgeschiedenis. Hij belt met Marco Groot, voormalig hoofd aandelen bij de Rabobank en mede-oprichter van consultancybedrijf 8daw.

"Een reden is niet te vinden. Ik heb veel deskundigen gesproken, maar niemand zegt iets nieuws en iedereen noemt een andere oorzaak", zegt Groot. De kunstmatig lage rente die langzaam wordt verhoogd, overgeprijsde aandelen en de bergen gratis geld die de centrale banken in de economie pompen, het zijn allemaal redenen die al lang eens genoemd als reden voor een nieuwe crisis.

Vliegtuigen in torens

Voor dr Kelder dan ook reden om te vragen of dit het begin is van die gevreesde volgende crisis. Groot denkt van niet. "Fundamenteel is er niets veranderd." Een grote crisis wordt volgens Groot doorgaans ingeluid door een gebeurtenis, vliegtuigen in torens, omvallende banken en dergelijke. Een slechte beursweek is doorgaans niet het begin van een crisis.

Ster advertentie
Ster advertentie