Binnenland

Turkije: diplomatieke sancties tegen Nederland

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkije: diplomatieke sancties tegen Nederland

[NOS] Turkije heeft diplomatieke sancties tegen Nederland afgekondigd. Het land wil voorlopig niet meer met de Nederlandse regering praten. Alle contacten op "regeringsniveau en hoger" worden bevroren.

Premier Rutte was gisteravond laat niet onder de indruk. Dat Turkije naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapt, ziet Rutte met vertrouwen tegemoet. In Turkije is de woede na de rel nog steeds groot. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlandse toeristen dat ze voorzichtig moeten zijn.

Maar van gevaarlijke situaties op straat is nog niet veel te merken, zegt verslaggever Jeroen de Jager. "Nederlandse toeristen wordt geadviseerd grote mensenmassa's te mijden. Maar die moet je dan wel tegenkomen."

'Er wordt geadviseerd grote mensenmassa's te mijden. Die moet je dan wel tegenkomen.'


Op een van de plekken in de stad waar normaal gesproken veel toeristen zijn, is bijvoorbeeld erg rustig, zegt De Jager. "Want sinds de aanslagen hier in Istanbul is het op het gebied van toerisme heel erg rustig. Dit weekend begaf zich een mensenmassa bij het consulaat. Daar is het inmiddels ook weer rustig."

Het geweld speelt zich vooral op televisie, zegt De Jager. "Op de nieuwszenders worden voortdurend de beelden uit Rotterdam herhaald. Van die hond die de man bijt die op de grond ligt. Daarmee wordt de publieke opinie gevoed. Maar verder is het in de stad veilig en rustig."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie