Binnenland
NOS

SCP: een op de zes Nederlanders heeft te maken met stapeling van problemen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SCP: een op de zes Nederlanders heeft te maken met stapeling van problemen

Een op de zes volwassenen in Nederland heeft te maken met een stapeling van problemen, bijvoorbeeld een tekort aan financiële middelen en een gebrek aan een sociaal netwerk. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

SCP: een op de zes Nederlanders heeft te maken met stapeling van problemen

"Het hebben van problemen komt eigenlijk bij alle groepen voor, maar we zien dat ouderen, alleenstaanden, eenoudergezinnen en mensen met een migratieachtergrond vaker te maken hebben met een stapeling van problemen dan anderen", vertelt Mirjam de Klerk van het SCP in het NOS Radio 1 Journaal. "Van de ouderen heeft 25 procent te maken met een stapeling van problemen en van 18 tot 27-jarigen gaat het om 10 procent."

Problemen

"Het gaat om verschillende dingen", vertelt De Klerk. "Zoals moeite met ADL, algemeen dagelijkse levensverrichting, zoals het huishouden doen of lopen. Maar ook problemen in de gezinssituatie, het sociale netwerk, financiële problemen." Mensen die een stapeling van problemen hebben, hebben volgens De Klerk weinig hulpbronnen.

"Hulpbronnen maken het makkelijker om met die problemen om te gaan, met een hoger inkomen kan je bijvoorbeeld particuliere hulp inschakelen." Zo'n 2,3 miljoen Nederlanders hebben problemen op drie of meer terreinen.

Gevolg

Mensen die te maken hebben met een stapeling van problemen participeren minder in de maatschappij, zegt De Klerk. "Ze doen minder vrijwilligerswerk of gaan minder uit. Ze zijn eenzamer en ze hebben een lagere kwaliteit van leven. Ze beoordelen vaak hun leven met een 6,3, terwijl dat bij mensen zonder problemen gemiddeld een 8 is."

Hulp

Het SCP stelt dat het belangrijk is dat gemeenten alert zijn bij deze groep mensen en dat hun zelfredzaamheid niet moet worden overschat. De informatievoorziening zou voor hen toegankelijker en eenvoudiger moeten worden. Nu is informatie soms alleen digitaal beschikbaar en zijn aanvraagformulieren vaak ingewikkeld.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie