Binnenland
NOS

Verzekeraars vragen nog steeds naaktfoto's aan borstkankerpatiënten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verzekeraars vragen nog steeds naaktfoto's aan borstkankerpatiënten

Tegen de regels in komt het nog steeds voor dat zorgverzekeraars aan borstkankerpatiënten vragen om foto's van hun borsten te maken. Daar wordt vervolgens niet altijd zorgvuldig mee omgesprongen, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Vrouwen belanden in een lang en niet transparant proces waarbij operaties regelmatig pas vergoed worden na het indienen van een klacht.

"[Verzekeraars] zeggen dat ze niet kunnen overgaan tot vergoeden van bepaalde operaties als ze niet zien of er werkelijk iets aan de hand is", aldus NOS-binnenlandredacteur Merel Stikkelorum.

Vervolgoperatie

Veel vrouwen die hun borsten hebben moeten laten amputeren vanwege borstkanker of preventief vanwege erfelijke belasting, kiezen voor een borstreconstructie. De eerste reconstructie-operatie wordt standaard vergoed.

Maar bij vervolgoperaties, vanwege bijvoorbeeld pijn of een contourafwijking moet, anders dan bij alle andere soorten kanker, eerst worden aangeklopt bij de zorgverzekeraar. Juristen noemden dit al "niet te rechtvaardigen" en "discriminatie".

Commotie

Zorgverzekeraars eisen in de meeste gevallen foto's om te beoordelen of een vervolgoperatie wordt vergoed. Na commotie in de media in 2021 bepaalde toenmalig zorgminister Kuipers dat verzekeraars niet meer rechtstreeks aan vrouwen zelf mogen vragen om naaktfoto's te maken en op te sturen.

Per 1 januari 2023 moeten ze in het ziekenhuis worden gemaakt en worden ze opgestuurd door de plastisch chirurg. Zorgverzekeraars blijken zich hier niet altijd aan te houden.

Wantrouwen

Met de toegestuurde naaktfoto's wordt ook niet altijd even zorgvuldig omgegaan. "De foto's worden wel eens kwijtgeraakt, moeten opnieuw gestuurd worden, soms per onbeveiligde e-mail, dus het lijkt niet altijd even zorgvuldig te gaan", zegt Stikkelorum.

"Ook plastische chirurgen vinden het heel frustrerend dat er nog steeds zo veel wantrouwen is bij de zorgverzekeraars over borstkankerpatiënten."

NOS Radio 1 Journaal 12 februari 2024

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie