Binnenland
NOS

Dit doet E10 met jouw (oude) auto

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit doet E10 met jouw (oude) auto

Tankstations zijn vanaf vandaag wettelijk verplicht om E10-benzine te verkopen. Deze brandstof komt in de plaats van Euro 95. De E10-variant bevat tot 10 procent duurzame bio-ethanol. Auto's die op E10 rijden, stoten daardoor gemiddeld 2 procent minder CO2 uit en dat is beter voor het milieu.

Verslaggever Jeroen Schutijser bezocht een tankstation om uit te zoeken waarom niet elke auto tegen E10 kan.

Tankstations verkopen vanaf vandaag E10 in plaats van Euro 95

Het gaat om een Europese maatregel. Om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen, heeft de EU bepaald dat benzine moet worden gemengd met meer bio-ethanol. Die stof wordt niet uit aardolie gewonnen, maar uit suikerriet en maïs.

De nieuwe brandstof is volgens Bert de Boer van de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs niet geschikt voor alle auto's. Het levert in ieder geval problemen op voor zo'n 300.000 oldtimers en tienduizenden oude motoren. "Maar ook sommige autotypes van na 2000 kunnen E10 maar moeilijk verteren", zegt De Boer.

Branchevereniging Bovag heeft het over in totaal 700.000 auto's die mogelijk problemen hebben met E10.

De Boer: "Rubbers en leidingen kunnen poreus worden. Daardoor kunnen lekken ontstaan." En de houdbaarheid van E10 is volgens hem ook beperkt. "Oldtimers staan meestal 's winters in de garage. Als E10 een tijdje in de tank zit, ontstaat er door een chemische reactie een soort dikke prut. De tank kan daardoor gaan roesten en dan kun je dus niet meer rijden."

Alternatieve, maar duurdere benzines

Om problemen te voorkomen, kunnen eigenaren van oude auto's zogenoemde premium-brandstoffen tanken als Esso Synergy Supreme+, Shell V-Power, BP Ultimate en Total Excellium. Die zijn wel iets hoger geprijsd, meestal 6 of 7 cent per liter. "Maar liefhebbers met zo'n auto rijden soms een paar duizend kilometer per jaar, en niet 40.000 kilometer. Dus dan zal een iets hogere literprijs geen probleem zijn", aldus een Bovag-woordvoerder.

Het aanbieden van E10 is alleen verplicht voor tankstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine. Voor 'de pomp in het dorp' die maar één product aanbiedt, geldt de verplichting niet.

Ster advertentie
Ster advertentie