Binnenland

Presentator Morad maakt excuses voor uitzending dinsdag 24 september
BNNVARA

foto: Morad El Ouakili / BNNVARAfoto: Morad El Ouakili / BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Presentator Morad maakt excuses voor uitzending dinsdag 24 september

Gisterochtend kwam in het BNNVARA-programma GAAN! op NPO Radio 1 een luisteraar aan het woord die verachtelijke antisemitische denkbeelden deelde met presentator Morad El Ouakili en de luisteraars van het programma.

"Er werd deze man minutenlang een podium geboden om zijn haatzaaiende ideeën te verkondigen. Die ruimte had hij absoluut niet mogen krijgen", luidt een verklaring van de omroep. "Daarvoor heeft BNNVARA gisteren excuses aangeboden op Twitter en dat doet de omroep en de presentator vandaag nogmaals. Het gesprek had direct moeten worden afgekapt of de spreker had zijn woorden terug moeten nemen. BNNVARA duldt geen antisemitisme en andere vormen van discriminatie in onze programma's." De omroep heeft om deze reden de uitzending ook verwijderd.

'Ik had moeten ingrijpen'

Morad kwam er vandaag zelf op terug in de uitzending op NPO Radio 1. Hij zei onder meer: "Ik had moeten ingrijpen toen ik doorhad wat voor vlees ik in de kuip had. (…) De discussies die ik nu online lees over dat ik hem aan het woord liet, omdat ik een Marokkaans-Islamitische achtergrond heb en antisemitisme daarom goedkeur, doen mij wat. Wie mij al wat langer kent weet beter. Ik hou van al mijn luisteraars, waar je ook vandaan komt. (…) Ik begrijp dat ik daar mensen mee heb gekwetst en een excuus is daar dan ook zeker op zijn plaats."

NPO neemt afstand van uitspraken

De NPO neemt in een verklaring afstand van de antisemitische uitspraken die gisteren door een beller zijn gedaan in het NPO Radio 1-programma GAAN! van BNNVARA. "De presentator had de beller niet deze ruimte mogen bieden. Dit past niet bij de publieke waarde waar de NPO voor staat. BNNVARA heeft inmiddels maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen en de presentator heeft zijn excuses aangeboden", aldus de NPO.

Ster advertentie
Ster advertentie