Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: ethische vraagstukken rond voortplanting

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: ethische vraagstukken rond voortplanting

Welke ethische vragen we moeten beantwoorden om op een verantwoorde manier met voortplantingstechnieken om te gaan? Professor Annelien Bredenoord, medische ethiek UMCU, is te gast in dr Kelder en Co. NRC-journalist Joep Dohmen vertelt in Argos over zijn onderzoek naar het verzwijgen van misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. In Langs de Lijn wordt verslag gedaan van de Eredivisie-wedstrijden. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Van designerbaby tot modern family

Wie denkt dat voortplanting iets is van tussen de lakens, is hopeloos ouderwets. In het lab kan steeds meer, van kunstmatig bevruchten tot babymuizen maken uit staartcellen. Professor Annelien Bredenoord, medische ethiek UMCU, licht toe welke ethische vragen we moeten beantwoorden om op een verantwoorde manier met deze technieken om te gaan. Mag alles wat kan? Welke impact heeft technologie op het moderne gezin, dat lang niet meer alleen uit een mannetje een vrouwtje en een baby bestaat.

Niet ieders leven wordt beter van een operatie. Zeker voor mensen op leeftijd kan een operatie bij darm- of alvleesklierkanker zo ingrijpend zijn dat de kwaliteit van leven drastisch verslechterd. Wel of niet opereren, hoe neem je die beslissing?

Het gaat fantastisch met de economie maar er is ook stevige kritiek: de overheid strooit met geld en dat is op de lange termijn niet houdbaar. Hoe houden we de verzorgingsstaat op peil? Geeft het kabinet nu te veel geld uit en krijgen we in de toekomst de deksel op de neus?

Jort Kelder spreekt over deze vraagstukken met Professor Bas Jacobs (EUR), Professor Annelien Bredenoord (UMCU) en dr Noralie Geesink (RU), vanaf 13.00 uur in dr Kelder en Co.

Misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk

De helft van de Nederlandse kardinalen en bisschoppen wisten van seksueel misbruik in de katholieke kerk en droegen er aan bij door priesters die zich er aan schuldig maakten niet uit het ambt te zetten, maar over te plaatsen. Soms keer op keer. NRC-journalist Joep Dohmen maakte vorig weekend een inventarisatie hiervan en publiceerde het in de krant. Joep Dohmen is vanaf 14.00 uur te gast in Argos en vertelt over zijn onderzoek en de reacties daarop.

Eredivisie op NPO Radio 1

Je hoeft ook dit weekend niets te missen van de Eredivisie. Tussen 19.00 uur en 23.00 uur hoor je Langs de Lijn, met daarin verslag van de volgende wedstrijden:

18.30 uur Fortuna Sittard-Willem II | Verslag: Jan Vincent van Zuiden
19.45 uur Excelsior-SC Heerenveen | Verslag: Ragnar Niemeijer
19.45 uur VVV-NAC | Verslag: Andy Houtkamp
20.45 uur Vitesse-ADO Den Haag | Verslag: Richard van der Made

De mannen van Bureau Sport keken afgelopen vrijdag met grote belangstelling naar dit sportweekend. Het WK Wielrennen, Kiki Bertens en ook de topper PSV-Ajax maakt enthousiasme los bij de heren.

En verder...

  • Ruim 240.000 mensen stonden 1 januari van dit jaar onder bewind omdat zij hun financiën niet zelf kunnen regelen. Dit stelt gemeenten voor problemen omdat zij de bewindvoering vaak moeten betalen uit de pot van de bijzondere bijstand. Om de kosten te beteugelen ligt er een wetsvoorstel op tafel dat de gemeente meer grip moet geven op het aantal mensen dat onder bewind komt. Maar is dit wel het echte probleem? En is het nieuwe wetsvoorstel wel de oplossing? Argos vanaf 14.00 uur over een veelkoppig monster en een overheid die het probleem zelf grotendeels veroorzaakt.
  • Radar geeft antwoord op de vraag hoe je je beltoon langer kan laten overgaan. Verder: ING schaft de TAN-codes af, maar niet iedereen wordt daar gelukkig van. Ook: hoe krijg je een stralend wit gebit? Luister vanaf 15.00 uur naar Radar.

Fijne zaterdag!

Ster advertentie
Ster advertentie