Binnenland

Onbekende overleden man krijgt na 25 jaar een naam

AVROTROS
foto: privéfotofoto: privéfoto
  1. Nieuwschevron right
  2. Onbekende overleden man krijgt na 25 jaar een naam

Op 15 juli 1995 werd het levenloze lichaam gevonden van een onbekende Zweedse zeiler op een zandbank tussen Den Helder en Texel. Na meer dan 25 jaar onduidelijkheid werd deze maand duidelijk wie deze man is. Politieman John Welzenbagh werkte zes jaar aan deze coldcasezaak. Welzenbagh sprak bij Stax&Toine over deze bijzondere zaak.

In overleg met de familie is besloten alleen de voornaam en een oude foto van het slachtoffer bekend te maken, vertelt Welzenbagh. Hans uit het Zweedse Sundsvall is 59 jaar oud geworden.

Zweden

Vanaf het begin was direct duidelijk dat het slachtoffer een Zweedse man was. Het horloge en de broek waren namelijk van Zweedse komaf. Ook waren er bijzondere aanknopingspunten waar de politie aan kon werken. Zo was de mast van de zeilboot bijzonder, het was namelijk niet origineel. "Vanaf het begin van de zaak is er veel aandacht geweest in Zweden voor de zaak." Ondanks al deze specifieke aanknopingspunten is er nooit iemand geweest die de onbekende man kon linken aan persoon.

In de zomer van 2020 heeft de afdeling communicatie van de politie Noord-Holland een persbericht verspreid richting de Zweedse media, ditmaal met succes. "Een vrouw die niet kon slapen door de hitte en uit verveling de krant begon te lezen herkende haar oom in het signalement. Hierna nam ze contact op met de politie. Vervolgens is de familie van het slachtoffer gevraagd om DNA af te staan om te vergelijken met het slachtoffer.”

Dochters

De twee dochters van het slachtoffer reageerden blij, geëmotioneerd en dankbaar dat ze eindelijk weten wat er gebeurd is vertelt Welzenbagh. “Ik heb ze zelf verteld wat er gebeurd was met hun vader. Al die jaren hebben ze in onzekerheid geleefd over wat er met hun vader gebeurd was.” Het lichaam van Hans ligt nu nog begraven in Nederland. De dochters hebben voornemens om na de coronacrisis naar Nederland te komen en het graf te bezoeken.

De coldcaseteams van de politie willen aandacht blijven vragen voor oude vermissingszaken. Wanneer er nog geen DNA van de familie is vastgesteld kunnen ze contact opnemen met de politie via coldcase@politie.nl.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie