Binnenland
KRO-NCRV

We zijn steeds ongezonder gaan eten en dit is de oplossing

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. We zijn steeds ongezonder gaan eten en dit is de oplossing

We zijn over de afgelopen veertig jaar ongezonder gaan eten. Dat zegt gezondheidswetenschapper Maartje Poelman bij Spraakmakers. Het zit 'm volgens haar niet alleen in de sterke opkomst van bewerkt voedsel, ongezond eten ligt ook overal voor het grijpen. De knop moet nu om, zegt ze, want met alleen educatie redden we het niet.

Video niet beschikbaar

Één op de vijf volwassenen wil gezond eten, maar kan dat meestal niet vanwege geldgebrek, meldt het CBS. Verder speelt ook bijvoorbeeld stress een grote rol, of het moeilijk kunnen weerstaan van de verleiding.

Meer nodig dan educatie

Er is een bredere aanpak nodig, bepleit Poelman, universitair hoofddocent Consumptie en Gezonde Leefstijl aan de Wageningen Universiteit. "We moeten echt andere stappen zetten willen we wat doen aan de gezondheidsproblematiek in Nederland: diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas."

Leefstijlprogramma's alleen zijn niet meer voldoende. "Wat je ziet is dat na verloop van tijd, bijvoorbeeld na een jaar, iedereen ook weer terugvalt in het oude eetpatroon." Poelman kijkt nadrukkelijk naar de omgeving.

Winkelstraat moet gezonder

"Het systeem is op dit moment zo ingericht dat we vooral gepusht worden naar ongezondere keuzes." De supermarkt, de winkelstraat, het stationsgebied - het moet anders ingericht worden. "Dat het gemakkelijker wordt gemaakt voor de consument om gezondere keuzes te maken."

Mensen moeten ook gewoon rond kunnen komen, zegt ze. "Inzetten op bestaansonzekerheid is een belangrijk thema. Dat is het fundament om gezond te kunnen eten."

Ongezond is goedkoop

Want dát er wat moet gebeuren, dat staat voor haar vast. "We zijn over de afgelopen veertig jaar ongezonder gaan eten. En dat is met name terug te zien in die sterk bewerkte producten. Dus de frisdranken, chocola, snoep, dat soort dingen." Producten die goedkoop zijn en, zegt ze, waarvan de grondstoffen vaak gesubsidieerd worden door de EU.

Sterk bewerkt eten is niet het enige dat enorm in opkomst is. Ongezond eten überhaupt. "Als we nu kijken naar de supermarkt, dan past 80% van het aanbod niet in de schijf van vijf."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie