Binnenland
NOS

Geen schoolvakantie voor deze directeuren: zij moeten nieuwe leraren zoeken

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen schoolvakantie voor deze directeuren: zij moeten nieuwe leraren zoeken

Voor het komend schooljaar zijn er nog 3.500 onvervulde vacatures in het basisonderwijs en dat worden er alleen maar meer. Hoe pakken schooldirecteuren het lerarentekort aan?

Allebei zijn ze toe aan vakantie, maar voor Lilian Knooren en Marion Jaspers is het werk nog niet voorbij. De basisschooldirecteuren moeten flink aan de bak om de gaten in de roosters voor volgend jaar te vullen, vertellen ze in NOS Met het Oog op Morgen.

'Gaten vullen'

"We geven al een paar jaar alleen nog vaste contracten", vertelt Knoren. En toch heeft Knooren bij haar basisscholen Hulsberg en St. Stefanus in Zuid-Limburg twee vacatures. Ook bij Jaspers is het 'gaten vullen', haar Amsterdamse OBS Multatuli heeft een roerige tijd achter de rug met veel sollicitatiegesprekken.

Beide directeuren zijn daarom genoodzaakt om ook onbevoegde leerkrachten voor de klas te zetten. Knooren: "Bijvoorbeeld onderwijsondersteuners. Dan proberen we de lessen zo in te delen dat zij 's middags les kunnen geven, dat is iedere keer weer passen en meten."

Quote

We willen een goede werkgever zijn, dat is wel eens anders geweest

Lilian Knooren, basisschooldirecteur

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Knooren denkt dat het te maken heeft met de waardering voor leerkrachten. "Er is lang niet geïnvesteerd in mensen. Er zijn mensen weggegaan in de tijd dat we geen vaste contracten konden geven. Of mensen zijn gestopt omdat ze te weinig begeleiding kregen. Dat hebben we er wel van geleerd, we willen een goede werkgever zijn. Dat is wel eens anders geweest."

Beroep aantrekkelijker maken

Er ligt ook een rol bij de gemeente en de regering, vindt Jaspers. "Het beroep leerkracht moet aantrekkelijker worden gemaakt. Een lerarensalaris is al niet genoeg om een huis in de stad te betalen. En voor mensen van buiten, is parkeren hier een probleem. Hoe gaan we dat doen? Want we kunnen ze niet meer naar de stad halen."

Knooren ziet dat veel van haar leerkrachten wel bereid zijn om mee te denken met het probleem. "Daar kun je al veel mee oplossen, maar daardoor wordt de druk op de mensen heel hoog. Dat gaat een weerslag krijgen, daar kun je niet op blijven organiseren." Jaspers: "Er moet iets gebeuren, ik maak me zorgen over de toekomst."

Hoe gaan scholen om met het oplopende lerarentekort?

Ster advertentie
Ster advertentie