Binnenland
EO

Bart Kemp van Agractie: neem de omgekeerde vlag niet te serieus

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart Kemp van Agractie: neem de omgekeerde vlag niet te serieus

De omgekeerde Nederlandse vlag, die overal in het land opduikt, moet je niet zien als een disrespect naar Nederland. Dat zegt Bart Kemp van Agractie. "Het is een kwinkslag met een serieuze ondertoon, je moet er niet te zwaar aan tillen", zegt hij in Dit is de Dag.

Afgelopen dagen uitten verschillende mensen zich kritisch over het symbool van de boerenprotesten. Historicus Han van der Horst bijvoorbeeld. Hij vindt het 'een vorm van diefstal', vertelt hij in de uitzending. "De vlag is van mij, van u en van iedereen. Hij is van 17 miljoen Nederlanders en het hoort niet dat je dan dat kaapt en er rare dingen mee doet voor een specifiek doel."

Hij snapt wel waar het symbool vandaan komt: "In het verre verleden deden schepen die in hoge nood verkeerden, waarvan de bemanning dreigde te sterven, de vlag omgekeerd om dat te laten zien.”

Die nood is precies wat Kemp wil laten zien, maar we moeten het ook weer niet zó serieus nemen, zegt hij. "Laten we dat met z’n allen gewoon tolereren. Over een jaar hangen ze er waarschijnlijk niet meer", denkt hij.

Mogen we de omgekeerde vlag gebruiken als teken van protest?

'Trekt foute groepen aan'

Veteraan Niels Roelen is ook geen fan van de omgekeerde vlag. Hij maakt zich zorgen dat het symbool ook een groep mensen aantrekt die je eigenlijk niet wil. "Het trekt een groep aan die zich tegen de staat aan het keren is, die niet meer gelooft in de overheid zoals we die nu hebben. Als je dit weet als boer, moet je die vlag dan wel omkeren?" vraagt hij zich af.

Kemp gaat daar niet in mee. "De groep die aansluit met andere motieven is heel erg klein. Echt misschien 5 procent. Het overgrote deel zijn bestaat uit echt burgers en bedrijven die sympathiseren met de boeren", zegt hij, "als Agractie blijven we de inhoud centraal stellen."

Alternatieven

Han van der Horst vindt dat de boeren een andere vlag moeten kiezen. Eigenlijk zouden ze de Europese vlag moeten hijsen, omdat ze daar veel subsidie van krijgen, maar in hert verleden ligt ook wel wat inspiratie, denkt hij: "Er zijn in het verleden wel vlaggen te vinden van boerenopstanden. Denk aan het kaas- en broodvolk, of zo. Dat was een vlag met een kaas en een brood.”

Bart Kemp ziet de suggesties voor vlaggen van Van der Horst graag tegemoet: "Stuur een mailtje!" zegt hij lachend.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie