Binnenland

In november overleden 3500 meer mensen dan gebruikelijk

NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. In november overleden 3500 meer mensen dan gebruikelijk

In november zijn, mede door het coronavirus, veel meer mensen overleden dan gebruikelijk. Het CBS telde 15.315 sterfgevallen, zo'n 3500 meer dan normaal. het statistiekbureau kan later pas nagaan waaraan deze mensen zijn overleden. Tijdens eerdere coronagolven werd verhoogde sterfte grotendeels veroorzaakt door Covid-19.

Het cijfer ligt hoger dan in oktober. In die maand overleden ruim 1250 mensen meer dan normaal. "Het is vergelijkbaar met vorig jaar. We zitten er nu net iets boven. Maar vorig jaar duurde het maar vier weken", zegt demograaf van het CBS Ruben van Gaalen in het NOS Radio 1 Journaal.

Bekijk hier het gesprek met demograaf Ruben van Gaalen over de oversterfte in november

Afgelopen week was het sterftecijfer het hoogst. Toen overleden naar schatting bijna 4100 mensen, 1100 meer dan verwacht.

Ook in de weken daarvoor was er sprake van oversterfte. Dat betekent dat er meer mensen overlijden dan normaal is voor de periode van het jaar. De onderzoekers schatten dat in op basis van sterftecijfers van eerdere jaren en demografische trends.

Hoogste in Limburg

Met name bij mensen van 65 jaar en ouder waren opvallend veel extra sterfgevallen te betreuren.

In alle provincies overleden de afgelopen maand meer mensen dan normaal. De oversterfte was relatief gezien het hoogst in Limburg. Hier overleden ruim de helft meer mensen dan gebruikelijk. Ook in Zeeland, Noord-Brabant en Gelderland zijn naar verhouding veel mensen gestorven. In Friesland was de oversterfte relatief het laagst.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie