Binnenland
NOSNTR

Overlijdenskans corona in verpleeghuizen even hoog als vorig jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overlijdenskans corona in verpleeghuizen even hoog als vorig jaar

Nagenoeg alle verpleeghuisbewoners zijn dubbel gevaccineerd, vandaag begint de boostercampagne. Tóch is de kans op overlijden aan de gevolgen van corona in een verpleeghuis weer net zo hoog als vorig jaar om deze tijd. Toen waren er nog géén vaccins.

Overlijdenskans corona in verpleeghuizen even hoog als vorig jaar

“De vaccinaties werken erg goed, maar we zien bij ouderen toch een afnemende effectiviteit”, vertelt Jaap Pakkert in Nieuws & Co. Hij is verpleegkundig specialist ouderenzorg én bestuurder van V & VN, de beroepsvereniging van Verpleegkundigen & Verzorgenden. Morgen beginnen ze met hun eigen boostercampagne bij ouderen.

Corona

Pakkert ziet in zijn verpleeghuis dat het aantal coronabesmettingen toeneemt. Ze hebben de grootte van de uitbraak tot nu toe beperkt kunnen houden. Het oplopende aantal coronabesmettingen in de samenleving dringt nu wel door tot de verpleeghuizen. “De boosters moeten daar korte metten mee maken.”

Traag

Volgens Pakkert is Nederland niet bepaald snel als het gaat om aanpassen aan de coronasituatie. Andere landen zijn eerder begonnen met het vaccineren van ouderen en zorgpersoneel. Zoals Israël dat deed. Die begonnen al eind augustus met een boostercampagne. Nu dat de boosterprik gezet kan worden, hoopt Pakkert dat bewoners en zorgmedewerkers snel gevaccineerd kunnen worden. Ook wilt hij graag dat de coronamaatregelen niet te snel worden losgelaten. “Het elastiek bij verzorgenden begint een beetje te breken na bijna twee jaar corona.”

Morele stress

Hij wilt voorkomen dat nog meer zorgmedewerkers uitvallen. “We zien bij zorgpersoneel heel veel morele stress nu.” Hiermee bedoelt hij dat hulpverleners niet meer in staat zijn om het werk te kúnnen uitvoeren wat ze moeten verrichten. Dat zorgt voor veel stress. Pakkert maakt zich grote zorgen over die stress. “Verpleegkundigen en verzorgenden zullen vrijwel nooit zeggen toegeven dat ze het heel moeilijk hebben. Zij zullen altijd doorgaan voor de bewoner en familie. ”

Vooruitzicht

Pakkert ziet een zware periode voor verzorgenden. Alle facetten van de zorg staan, volgens hem, onder hoge druk. “Het verdient dat er voldoende en krachtig in de zorg wordt geïnvesteerd. Er moet gekeken worden naar onderzoek, naar ontwikkelingsmogelijkheden, ruimte voor reflectie om de morele stress kwijt te raken. Het vraagt een kentering die we moeten inzetten. ”

NC verpleeghuizen

Ster advertentie
Ster advertentie