Binnenland

Luisteraars gezocht om eenzame ouderen te helpen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Luisteraars gezocht om eenzame ouderen te helpen

[EO - RAD1] Programmamakers van De Doe-Het-Zelf Democratie op NPO Radio 1 organiseren met hulp van luisteraars een theatervoorstelling voor eenzame ouderen in Den Haag. Het loopt als een trein, maar er is nog meer hulp nodig.

In het nieuwe nachtprogramma De Doe-Het-Zelf-Democratie zoeken Paul en Job naar mogelijkheden om in actie te komen tegen het onrecht van eenzaamheid. Met een filmpje op Facebook en op deze site deden Paul van der Ham en Job van Gorkum deze week deze oproep om in actie te komen voor ouderen in de Haagse wijk Morgenstond-Oost:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

''Zeven mensen die dagen dood in huis liggen in de Haagse wijk Morgenstond-Oost. Door niemand gemist. Totaal isolement in een wijk waar iedereen op elkaar woont'', schrijft het AD. Van Gorkum en Van der Ham schrokken van het bericht: ''Dat kan toch niet in Nederland!''

De programmamakers kwamen in contact met vrijwilliger Corrie Muller uit de Haagse wijk. Corrie maakt maaltijden voor de ouderen in Morgenstond. Volgens haar willen de ouderen graag een keer uit hun huis komen, uit hun isolement. Corrie wil zorgen dat 200 eenzame ouderen op zondag 26 februari een avond naar het theater kunnen.

Paul van Vliet

''Na de oproep hebben zich inmiddels tientallen vrijwilligers gemeld die willen meehelpen om zondag 26 februari de theateravond te organiseren. Dat is toch geweldig!'' De Koninklijke Schouwburg is gevraagd kaarten ter beschikking te stellen voor de voorstelling van Paul van Vliet. Paul van Vliet reageert zelf in de uitzending.

Wat we nog nodig hebben

Job van Gorkum: ''We hebben inmiddels een ontwerper voor een flyer; twee fotografen die alles willen vastleggen; een aantal mensen die met hun auto ouderen willen rijden; een operazangeres die wil zingen; een dichtende plaatjesdraaier. Allemaal vrijwilligers die dit gratis en voor niks doen.''

Wat we nog nodig hebben is:

- Theaterkaarten voor een voorstelling op 26 februari
- Touringcars voor vervoer van de ouderen vanuit de wijk naar de voorstelling
- Catering voor die middag/avond
- Nog meer vrijwilligers die willen begeleiden
- Videofilmer die een videoverslag wil maken van het uitje


Wil je meedoen? Heel graag! Stuur dan een mail naar doehetzelf@radio1.nl.

Whocares doet ook mee

De organisatie Whocares zet zelf acties op poten, maar biedt ook een podium voor andere initiatieven. Ze helpen De Doe-Het-Zelf Democratie met het zoeken van vrijwilligers:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het programma De Doe-Het-Zelf-Democratie is een initiatief van de EO op NPO Radio 1. Doel is om mensen in beweging te brengen op thema's die door de politiek wel belangrijk worden gevonden, maar waar moeizaam actie in wordt ondernomen. Luister naar de live-uitzending op dinsdag 21 februari van 4:00 uur tot 6:00 uur. Of achteraf via gemist. Op deze website, en op Facebook en Twitter houden we je op de hoogte van de actie.

Ster advertentie
Ster advertentie