Binnenland
NOS

'Moskou traint Bosnisch-Servische separatisten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Moskou traint Bosnisch-Servische separatisten'

Rusland traint een paramilitaire eenheid in Republika Srpska, het Servische deel van Bosnië, melden Bosnische media.

De recent opgerichte militie met de bijnaam Servische Eer zou ten dienste staan van Milorad Dodik, de separatistische leider van Srpska. In de Balkan en in het westen is grote bezorgdheid over Russische bemoeienis met het Servische deel van Bosnië en Herzegovina.

De Bosnische nieuwssite Zurnal publiceerde foto's van de groep in militair uniform en met wapens. Op de foto's staan de mannen in het gezelschap van Milorad Dodik, en zitten ze in de zetels van het parlement van Republika Srpska in Banja Luka.

Zurnal heeft vertrouwelijke documenten van de Bosnische veiligheidsdienst ingezien. Die beschrijven het doel van de nieuwe unit: mogelijke interventie in het geval dat de oppositie het werk van de autoriteiten wil belemmeren.

Afscheiden

De separatistische leider Dodik dreigt met grote regelmaat dat hij Srpska wil afscheiden van de rest van Bosnië. Er is groeiende zorg dat een referendum over onafhankelijkheid, met steun van Rusland, op handen is.

De Bosnisch-Servische minister van Veiligheid, Dragan Mektic, heeft tegenover The Guardian bevestigd dat de Bosnische veiligheidsdiensten op de hoogte zijn van de aanwezigheid en activiteiten van deze groep, en ze al langer in de gaten houden.

Ster advertentie
Ster advertentie