Binnenland
AVROTROS

Bankbiljet ingeslikt en bestempeld als vals: 'Dan kun je fluiten naar je centen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bankbiljet ingeslikt en bestempeld als vals: 'Dan kun je fluiten naar je centen'

Je gaat naar de bank om geld te storten. Vervolgens slikt de bank een van jouw biljetten van vijftig euro in, omdat het vermoedelijk vals is. Het geld wordt niet op je rekening geschreven, maar in plaats daarvan wordt een onderzoek gestart. Is het biljet vals? Dan sta je met lege handen. Radar heeft hier meerdere vergelijkbare klachten over binnen gekregen.

Marktkoopman Eef de Vreugd heeft dit zowel bij de ING als bij de Rabobank meegemaakt met een briefje van vijftig euro. Op de bon stond dat er een biljet was ingenomen. Bij de balie van de bank kreeg hij te horen dat zij niks voor hem konden doen. Het biljet werd onderzocht en daar zou hij later nog bericht van krijgen.

Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland in Stax&Toine: "Als een biljet vermoedelijk vals is, neemt de automaat het biljet in en wordt het onderzocht."

Video niet beschikbaar

Gecontroleerd met een safescan

Omdat de Vreugd marktkoopman is, heeft hij thuis een safescan. "Al het geld dat ik stort, gaat door de safescan. Ik kan de briefjes ook nog eens dubbel checken met een pen, dus ik weet honderd procent zeker dat de briefjes die ik stort niet vals zijn."

Toch krijgt hij een paar weken nadat het briefje van vijftig is ingenomen het bericht dat hij een vals biljet heeft ingeleverd. "Ik kreeg een brief op de mat dat het biljet vals was en vernietigd zou worden. Geen geld terug, einde verhaal."

Hoe wordt een vals biljet gecontroleerd?

Beugel heeft daar een mogelijke verklaring voor. "De machine controleert de biljetten op allerlei kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan het watermerk, voelbare inkt en het smaragdgroene getal. Als een biljet vermoedelijk vals is, neemt de automaat het biljet in."

Het biljet wordt eerst door Geldmaat, het bedrijf dat de geldautomaten aanlegt, onderzocht met behulp van speciale apparatuur. Als Geldmaat ook niet vast kan stellen of een biljet echt is, wordt het verplicht doorgestuurd naar De Nederlandsche Bank (DNB). Zij onderzoeken de biljetten en sturen de uitkomst hiervan binnen dertig werkdagen naar de bank.

Een safescan waar De Vreugd zijn biljetten mee controleert op echtheid doen volgens Beugel een goede poging. "Maar het blijven commerciële apparaten en die kunnen het wel eens mis hebben. DNB heeft hele goede apparatuur en kan boekhoudkundige methodes toepassen, dus je mag er vanuit gaan dat zij het altijd bij het rechte eind hebben."

Wil je als winkelier of marktkoopman zeker weten dat je een goed detectieapparaat koopt? DNB en andere centrale banken hebben verschillende detectieapparaten getest. Geteste en goedgekeurde bankbiljettendetectieapparaten vind je in deze lijst.

Doe aangifte bij de politie

Helaas voor De Vreugd heeft hij behoorlijke pech gehad en krijgt hij in dit geval zijn vijftig euro niet terug. Beugel: "Wanneer je zelf ontdekt dat je vals geld hebt aangenomen, doe direct aangifte bij de politie."

Helaas krijg je ook in dat geval geen geld terug, want vals geld is niets waard. Wat je vooral niet moet doen wanneer je vals geld in je bezit hebt, is het gebruiken. Betalen met vals geld is strafbaar en dan riskeer je een maximale gevangenisstraf van negen jaar of een geldboete van maximaal 87.000 euro.

Het komt natuurlijk ook wel eens voor dat een ingenomen biljet uiteindelijk niet vals blijkt te zijn. In dat geval krijg je het geld gewoon op je rekening gestort.

Hoe herken je een vals bankbiljet?

Je kunt de echtheid van een biljet vrij makkelijk controleren door te kijken, voelen en kantelen. Elk bankbiljet heeft meerdere echtheidskenmerken. Aan de hand van deze kenmerken kun je controleren of een biljet vals is.

Je kunt ook de app Echt-of-Vals-app downloaden. Daarmee kun je de echtheid van een bankbiljet controleren. Beugel: "Daar kun je geen garanties aan ontlenen, maar de app helpt je om te controleren of het biljet vals is of niet."

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar

Ster advertentie
Ster advertentie