Binnenland

Brandexpert: flat Arnhem voldoet aan regels, drama was 'zeer uitzonderlijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brandexpert: flat Arnhem voldoet aan regels, drama was 'zeer uitzonderlijk'

Met de brandpreventie in de Arnhemse flat waar op Oudejaarsnacht de fatale brand woedde, is niets mis, zegt lector brandpreventie René Hagen van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

"Daarbij kan geen rekening worden gehouden met opzet of onvoorzichtigheid", zegt Hagen, waarbij hij verwijst naar de (brandgevaarlijke) bank die bij de hoofduitgang was neergezet en in brand zou zijn gevlogen.

Niet alleen stond er sinds maandagmiddag een bankstel in de hal van de bewuste flat aan het Gelderseplein die er niet had moeten staan, er werd ook nog eens vuurwerk bij afgestoken. Door de brand viel de elektriciteit uit en kwam de lift met de vier slachtoffers onderweg vast te zitten. Vader en zoon (4) overleden, moeder en dochter (8) belandden met brandwonden in het ziekenhuis.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een verkennend onderzoek naar de flatbrand. De twee jongens van 12 en 13 die werden opgepakt, hebben afgelopen nacht in de cel doorgebracht.

De brandexpert noemt het drama dan ook een "heel ongelukkige samenloop van omstandigheden". In de 40 jaar dat hij zijn vak uitoefent, is hij geen voorbeeld tegengekomen van een brand bij een nooduitgang waarbij slachtoffers vielen. "Dit is een heel uitzonderlijke situatie." Hagen gaat ervan uit dat het gezin van niks wist en niet is gevlucht voor brand, maar in de lift is gestapt om het gebouw te verlaten. Of dit klopt, moet onderzoek nog uitwijzen.

De manier waarop bewoners uit de flat kunnen vluchten, is goed en werkt, zegt Hagen. "Het uitgangspunt is dat er niks mag staan. Als je een nooduitgang blokkeert of op slot doet, frustreer je het systeem en werkt het niet. Dat is gisteren gebeurd: brandbare spullen neerzetten en die ook nog in brand steken. Daar kan geen preventief systeem tegenop."

Extra deuren

Hagen zegt dat de bewoners van deze en vergelijkbare flats zich dan ook geen zorgen hoeven te maken over de brandveiligheid. Robert Polman, afdelingshoofd risicobeheersing bij de Brandweer Midden-Gelderland, voegt daaraan toe: "Doordat bewoners naar de zijkanten van het gebouw konden lopen en daar op hulp konden wachten, zijn er verder geen slachtoffers gevallen.

De brandweer probeert bewoners voor te lichten over brandgevaar en praat met Vivare en andere corporaties over hoe die hun gebouwen brandveiliger kunnen maken. De flat aan het Gelderseplein krijgt dit jaar nog twee nieuwe deuren, waardoor het gebouw niet langer alleen via het midden te verlaten is. Dat was al gepland ruim voordat het drama plaatsvond. "Dit is deel van groot onderhoud, dat loopt tot en met 2020. In juni hebben wij tekeningen hierover goedgekeurd", zegt Polman.

"Geen vuilnisophaaldienst"

Dat er een bank in de hal was neergezet, was voor de brand bekend bij Vivare. Een maatschappelijk werker had deze zien staan en de eigenaar erop aangesproken. "Helaas is er geen gehoor aan gegeven", zegt hij.

Directeur Eric Angenent zei woensdag tegen De Gelderlander dat de corporatie "geen vuilnisophaaldienst" is. Afgelopen vrijdag ontvingen de bewoners een brief over brandveiligheid, waarin werd benadrukt hoe belangrijk het is geen spullen in het trappenhuis en de hal neer te zetten.

Polman van de brandweer vindt spullen in de hal van een flat een gedeelde verantwoordelijkheid van bewoners en de corporatie.

Ster advertentie
Ster advertentie