Naar homepage
Binnenland

20 kilometer naar school fietsen wordt de realiteit in krimpgebieden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 20 kilometer naar school fietsen wordt de realiteit in krimpgebieden

De VO-raad slaat alarm in het AD: er moet nu iets gebeuren, anders dreigen op meerdere plekken buiten de randstad scholen te verdwijnen. Als deze scholen verdwijnen, zullen sommige scholieren wel 20 kilometer naar de dichtstbijzijnde school moeten fietsen. Eelco Eikenaar, gedeputeerde in Groningen, herkent het patroon. "Als scholen verdwijnen, glijdt de hele regio uit", zegt hij in Radio EenVandaag.

De krimpgebieden hebben het zwaar. Er zijn minder leerlingen per school, waardoor er ook minder geld is. Scholen krijgen per leerling betaald/ De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar heeft onderwijs in zijn portefeuille. Om hem heen ziet hij welke gevolgen de krimp in Groningen heeft. Hij is blij met de aandacht die de VO-raad nu voor de situatie heeft. "Het kwartje is gevallen. Dat is het begin, maar het mag niet alleen bij mooie woorden blijven."

Financiering

Volgens Eikenaar is de manier waarop de financiering van scholen nu geregeld is niet langer vol te houden. "Je moet dat anders regelen dan het baseren op het aantal leerlingen op een school. Een alternatief is dat je scholen in de krimpregio extra geld geeft."

De gedeputeerde ziet dat twee scenario's zich nu ontwikkelen. "Kinderen kunnen niet meer naar het onderwijs dat zij nodig hebben. En als die voorziening er niet meer is, zullen vervolgens ook minder mensen naar de regio komen." Daarmee versterkt het probleem zichzelf, zegt Eikenaar.

Samenwerking

Scholen in Groningen werken al uitgebreid samen om het probleem aan te pakken. Mbo-scholen verdelen bijvoorbeeld hun opleidingen, zodat ze niet met elkaar concurreren. De volgende stap ligt volgens Eikenaar dan ook bij de overheid. "Het gaat om het besef dat deze voorzieningen moeten blijven bestaan in een regio die al onder druk staat. Zo wordt het steeds minder aantrekkelijk en dat is echt een groot probleem."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie