Binnenland
NOSNTR

'Institutioneel racisme bestaat ook in Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Institutioneel racisme bestaat ook in Nederland'

Premier Rutte heeft "grote veranderingen" doorgemaakt in zijn standpunt over Zwarte Piet. Toch is dat nog niet genoeg, vindt Mitchell Esajas, medeoprichter van The Black Archives. "Ik denk dat je wel mag verwachten van de premier dat hij ook beleid gaat ontwikkelen om racisme te bestrijden."

Institutioneel racisme bestaat ook in Nederland

Premier Rutte zei gister in een Tweede Kamer-debat dat hij meer begrip heeft voor mensen die zich gediscrimineerd voelen door Zwarte Piet. Het debat ging over de anti-racismedemonstraties van de afgelopen week. Ook vandaag na de ministerraad benadrukte de premie dat racisme in Nederland bestaat en dat dat bestreden moet worden.

Maar van institutioneel racisme, racisme dat diep geworteld is in de overheid en de rest van de samenleving, wilde hij nog niet spreken. Volgens Esajas is dat echter niet te ontkennen. "Dat zie je bijvoorbeeld bij de toeslagenaffaire, politiegeweld, arbeidsmarktdiscriminatie. Allerlei overheidsinstanties hebben daar verantwoordelijkheid."

Goed begin

Mitchell Esajas is niet de enige die vindt dat de uiting van Rutte nog niet goed genoeg is. Ook anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie herinnert de minister-president eraan dat de afschaffing van Zwarte Piet noodzakelijk is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook Mitchell Esajas wil dat er beleid komt wat zich richt op de aanpak van racisme. "Ik wil niet tien jaar lang nog hoeven te demonstreren."

Institutioneel racisme bestaat ook in Nederland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie