Binnenland
NOS

Podcast De Dag #37: Poëtische plattegrond van Nederland

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag #37: Poëtische plattegrond van Nederland

Een poëtische plattegrond van Nederland. Dat moet het worden. Radioprogramma De Taalstaat op Radio 1 roept luisteraars op om gedichten te schrijven over de straat waar ze zijn opgegroeid of nu wonen.

Redacteur Orla McDonald vertelt dat de mailbox uit z'n voegen barst. "Mensen kiezen vaak voor de straat waar ze woonden toen ze jong waren, omdat ze daar de mooiste herinneringen aan hebben."

Op de kaart zie je kleine veren-symbooltjes die aangeven over welke straat een gedicht is gemaakt. Zoals deze, over de Kerkgracht in Leiden:

Elke dag, elk uur toont zij haar pracht,
Te Leiden: de Hooglandse Kerkgracht

Twee kerken, een hofje, een weeshuis en een winkel; al eeuwenlang schallen
klokken en stemmen oplangs de gevels
In een bocht buigt zij zich
Om de Burcht, met haar rug
Naar de Oude Rijn
Ze lonkt naar de Nieuwe
Maar de kerk stuit haar drang
Met pinakels en een ontzag'lijk raam

Kees van Velzen - Hooglandse Kerkgracht, Leiden (Fragment)

Verder in De Dag:

  • Waarom willen bedrijven eigenlijk zo graag naar de beurs? Het was vanochtend dringen in Amsterdam: vandaag waren er zelfs twee beursgangen. Economieredacteur Nik Wouters was daar ook en vertelt over deze drukte in tijde van een dreigende handelsoorlog tussen China en de VS.
  • Hij is 20 jaar, 2,21 meter lang, geboren in Amsterdam en hij speelt basketbal in de VS. En dat doet hij goed. Matt Haarms houdt de gemoederen bezig daar en dan vooral: zijn haar. Hij was trending topic op Twitter in heel Amerika. Hoe is dat? Hij vertelt erover in de podcast.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie