Binnenland
NOSNTR

Waarom Nederlanders vaak naar België gaan om zwanger te worden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Nederlanders vaak naar België gaan om zwanger te worden

Veel koppels met vruchtbaarheidsproblemen gaan liever naar België voor hulp. De Belgen voeren meer onderzoeken uit om te achterhalen waarom zwanger raken niet lukt. "Het gaat eigenlijk om een cultuurverschil", zei Nieuwsuur-verslaggever Lune van der Meulen in Nieuws en Co.

"Ik heb van verschillende gynaecologen de vergelijking gehoord met een stoplicht. Wij zeggen bij oranje licht: we stoppen. En de Belgen zeggen: we rijden nog even door", aldus de journaliste. "De Belgen zijn meer van: baat het niet, dan schaadt het niet."

Experimentele behandelingen

Uit een rondgang langs vijf Vlaamse ziekenhuizen blijkt dat vorig jaar bijna tweeduizend Nederlandse wensouders aanklopten voor hulp. Het werkelijke aantal wensouders dat de grens oversteekt, ligt hoger: niet alle ondervraagde ziekenhuizen in België delen de cijfers.

In Nederland wordt heel erg gekeken of er voldoende bewijs is voor bepaalde behandelingen, vertelt Van der Meulen. "De Belgen zeggen: jullie in Nederland houden heel erg vast aan het protocol. Ze doen zelf meer experimentele behandelingen, waarvan nog niet helemaal vaststaat dat ze werken. Ook doen ze breder onderzoek."

Weinig verschil

Of de kans om zwanger te worden in België ook écht groter is, valt moeilijk te zeggen. "De cijfers zijn lastig te vergelijken. Verschillende ziekenhuizen en klinieken houden alles ook anders bij." Wel is het volgens Van der Meulen zo dat beroepsverenigingen uit zowel Nederland als België denken dat de verschillen heel klein zijn.

Naar Belgie om zwanger te worden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie