Binnenland
AVROTROS

Jongeren drinken nog gevaarlijk veel

foto: Brodie Vissers/CCfoto: Brodie Vissers/CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren drinken nog gevaarlijk veel

Jongeren drinken steeds minder, maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog steeds gevaarlijk veel. Dat blijkt uit een onderzoek naar het drankgebruik onder 15-jarigen in de Europa. Minder dan 9% van de Nederlandse 15-jarigen drinkt wekelijks bier. In 2012 was dat bijna drie keer zoveel.

{podcast audio="38044" caption="Jortcast #8: Alcohol is het nieuwe roken" }

Nou is dr Kelder fan van het goddelijke vocht. De boodschap dat regelmatig in het glaasje kijken slecht is voor de gezondheid roept dan ook enige weerstand op. In een gesprek met dr Hanneke Hendriks, Universiteit van Amsterdam, probeert hij antwoord te krijgen op de vraag of een dagelijks glaasje echt zo ongezond is. Hendriks bekijkt hoe jongeren op sociale media en internet in aanraking komen met communicatie over alcohol. Ook onderzoekt ze of het voeren van campagne tegen drankgebruik werkt. Luister hieronder de podcast terug over de gevaren van alcohol en het effect van campagnes op jongeren.

Wekelijks bier

Onder Nederlandse jongeren daalde het aantal dat in aanraking komt met alcohol van bijna 34% in 2002 naar 15% in 2014. Wekelijks bier drinken daalt nog sterker. Dronk in 2002 nog 28,6% van de jongens en meisjes van 15 wekelijks bier, in 2014 staat het bier bij 8,8% wekelijks op de kaart.

Omdat jongeren nog volop in ontwikkeling zijn wordt aangeraden om helemaal geen alcohol te drinken. Voor volwassenen geldt het advies dat je beter niet kan drinken en als je het toch doet, dat je je het beste kan beperken tot één glas.

Lees hier het rapport van de WHO.

Ster advertentie
Ster advertentie