Binnenland

Chris Kijne bij de Republikeinse conventie: 'Er lopen hier een hoop rare types rond'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chris Kijne bij de Republikeinse conventie: 'Er lopen hier een hoop rare types rond'

Een waterpistool is niet toegestaan, een echt wapen wel. NPO Radio 1-presentator Chris Kijne is verbaasd over de bizarre regels rond de Republikeinse conventie in Cleveland, Ohio. Tijdens deze meerdaagse bijeenkomst wordt de kandidatuur van de Republikeinse presidentskandidaat officieel, in dit geval dus Donald Trump.

Chris Kijne doet deze week voor NPO Radio 1 samen met Guus Valk vanuit Cleveland verslag van de conventie. De eerste indruk van Kijne: "Er lopen hier een hoop rare types rond. Zowel binnen als buiten de extra beveiligde gebieden. Buiten die beveiligde gebieden hebben inmiddels zwaarbewapende rechtse milities en bewapende New Black Panthers hun opwachting gemaakt."

"De stad is een vesting", vertelt Kijne. "Er is veel politie op de been en er is veel afgezet. Wat niet helpt, is dat men in Ohio het recht heeft wapens te dragen. De politie heeft zelf gevraagd om die regel voor de gelegenheid aan te passen, maar de gouverneur zegt dat dat niet mogelijk is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen waterpistool

Echte ongeregeldheden zijn er nog niet geweest. "Het blijft bij vreedzame protesten en pro-Trump-bijeenkomsten en laten we hopen dat het zo blijft. Maar dat iedereen hier wel een echt wapen mee mag nemen en geen waterpistool, blijft bizar."

Met het spektakel op de conventie valt het nogal tegen, vindt Kijne. "Ik vond het eigenlijk behoorlijk saai, zeker na het spektakel dat Trump had beloofd. Er zijn veel en soms lange toespraken van lieden die echt niet kunnen speechen."

Veel show, weinig inhoud

Het is geen toeval dat de Republikeinse conventie in Ohio is neergestreken. Er is nog nooit een Republikein tot president gekozen zonder Ohio te winnen. Het is een belangrijke swing-state met veel kiesmannen.

Het programma voor de komende dagen is vooral een grote pro-Trump-show. Voor inhoud is maar weinig aandacht, wel voor Crooked Hillary (leugenachtige Hillary) Elke avond heeft een thema, legt Kijne uit. "Gisteren ging het over veiligheid, vandaag over economie, woensdag over Make America first again en donderdag over eenheid. De familie van Trump staat op de verschillende avonden op primetime geprogrammeerd."

Protest

Tegenstanders van Trump roeren zich op demonstraties, in de zaal of helemaal niet. Veel prominente Republikeinen blijven weg uit protest, onder wie oud-president George W. Bush. Trump heeft het er niet over, vertelt Kijne, "maar ik kan me niet voorstellen dat het hem niet dwars zit."

Billenknijpen wordt het niet meer voor Trump. Maandag deed de Never Trump movement een laatste poging om de kandidatuur tegen te houden, maar dat mislukte. Kijne: "Het zorgde voor chaotische taferelen en werd door het voorzitterschap met vrij onduidelijke argumenten afgekapt. Daar was een aantal gedelegeerden woedend over, maar de kans op succes voor de Never Trump beweging is wel bekeken."

Dat betekent dat Trump niets meer in de weg staat om de Republikeinse presidentskandidaat te worden.

Verslaggevers Chris Kijne en Guus Valk doen elke dag tussen 12.00 en 13.00 uur op NPO Radio 1 verslag van de Republikeinse conventie. Dit is de bijdrage van maandag:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie