Binnenland
NOS

Podcast De Stemming: 'Zomer- of wintertijd is politiek tijdbommetje'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Stemming: 'Zomer- of wintertijd is politiek tijdbommetje'

Politieke analisten verdenken voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie ervan dat hij de lidstaten bewust heeft opgezadeld met een politiek lastige kwestie. De commissie heeft besloten dat de wisseling van zomer- met wintertijd wordt afgeschaft, maar laat het aan de lidstaten zelf te kiezen voor zomertijd óf wintertijd.

"Dit is totaal onverwacht op het bordje van de Nederlandse politiek gegooid", zegt Joost Vullings in de nieuwe aflevering van de podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel. "In geen enkel verkiezingsprogramma staat er iets over. In de fracties keken ze elkaar aan: wie gaat hier eigenlijk over? Zelfs in de ministerraad was even verwarring over de vraag wie er over gaat. Dat bleek de minister van Binnenlandse Zaken te zijn: Kajsa Ollongren."

Politieke puinhoop

De minister is begonnen met expertmeetings over de kwestie, met onder meer chronobiologen die pleiten voor het aanhouden van de wintertijd in Nederland. Maar dit kun je als afzonderlijke lidstaat niet besluiten. "Je wil geen tijdsverschil met buurland Duitsland, onze belangrijkste handelspartner", meent Vullings. "Juncker heeft tegen de lidstaten gezegd dat ze het moeten coördineren, maar dit wordt een puinhoop."

Het kabinet heeft een besluit erover uitgesteld. "Misschien dat Juncker zo wil laten zien dat je sommige zaken beter toch door de Europese Commissie kunt laten regelen. Als reactie op het geluid dat je geregeld hoort, ook vanuit Nederland, dat Brussel zich alleen met grote zaken moet bezighouden."

{podcast audio="62616" caption="De Stemming van Vullings en Van Weezel" }

Verder in De Stemming

Expats in Nederland voerden een geslaagde campagne voor behoud van hun belastingvoordeel. Wat maakte deze lobby een succes? Opnieuw liep premier Mark Rutte politieke krassen op, maar slaagt hij er wederom in om deze weg te poetsen? Vullings en Van Weezel zijn het er niet over eens. En aandacht voor het einde van de rookruimte in perscentrum Nieuwspoort op het Binnenhof. Die werd ooit feestelijk geopend door toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink, maar staatssecretaris Paul Blokhuis wil van de rookhokken af.

Ster advertentie
Ster advertentie