Binnenland
MAX

LSD of MDMA als medicijn tegen psychische problemen

foto: ANP / SANDER KONINGfoto: ANP / SANDER KONING
  1. Nieuwschevron right
  2. LSD of MDMA als medicijn tegen psychische problemen

De aankomende dagen vindt in Haarlem een conferentie voor psychedelisch onderzoek plaats genaamd de ICPR. Er wordt veel onderzoek gedaan over het gebruik van deze middelen, denk aan LSD of MDMA, als behandeling voor psychische stoornissen. Joost Breeksema is directeur van Stichting OPEN en hoofdorganisator van het evenement. Daarnaast bestudeert hij diverse psychedelica. Hij vertelt in Villa VdB over de conferentie en de onderzoeken.

LSD of MDMA als medicijn tegen psychische problemen

Breeksema zet zich al jaren in voor het onderzoek naar psychedelica en het medisch gebruik hiervan. Volgens hem moet er namelijk grootschaliger onderzoek naar komen. "De behandeling die het dichtstbijzijnd is, is het gebruik van MDMA bij mensen die lijden aan PTSS. Op dit moment zijn onderzoekers in de Verenigde Staten in de eindfase van hun onderzoek hiernaar. Volgend jaar kan het goedgekeurd worden in de VS. Twee jaar hierna zou het in Nederland gebruikt kunnen worden." legt Breeksema uit.

De behandeling

"Het gebruik van psychedelica op medisch niveau, is ter ondersteuning van het therapeutische proces." vertelt Breeksema. "Er komt een heel traject bij kijken. Er moet een vertrouwensband zijn opgebouwd tussen de patiënt en twee therapeuten. Dan is er één dag dat de patiënt psychedelica inneemt, in een gemakkelijke setting. Ook is er muziek en een oogmasker voor de patiënt."

Risico’s

Het gebruik van de medicatie tegen psychische problemen is volgens de OPEN directeur niet verslavend. "De psychedelica die gebruikt worden, zijn er om onderliggende problemen van de patiënt naar boven te halen. Dit terwijl de verslaving bij drugs normaliter zit, in het verdoven van problemen en pijn. Bij bijvoorbeeld MDMA is dat niet het geval, die drugs confronteert je met onderliggende problemen. Patiënten willen dat niet meermaals meemaken, daardoor zal een patiënt niet snel verslaafd raken." aldus Breeksema.

En nu?

Volgende week zal er een brief verstuurd worden naar de Tweede Kamer over het opzetten van een Staatscommissie. Deze zal dan pleitten voor beter onderzoek naar het gebruik van diverse middelen. De brief wordt verstuurd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie