Binnenland
BNNVARA

Vogels dienen als inspiratie voor vliegtuigen, voedselconsumptie én verpakkingen

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vogels dienen als inspiratie voor vliegtuigen, voedselconsumptie én verpakkingen

Het verenkleed, de snavel, de bouwtechniek van nesten en nog vele andere eigenschappen van vogels zijn volgens Annemarit van Broekhoven zijn dingen waar wij van kunnen leren. Om haar verwondering te delen, heeft Annemarit hier het boek De Bionische Vogel over geschreven. Wat we precies van de eigenschappen van een vogel kunnen leren, vertelt zij in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Het bestuderen en imiteren van strategieën in de natuur wordt biomimicry genoemd. Deze vorm van wetenschapskunst gebruikt de natuur als inspiratie om bepaalde problemen op te lossen. Een van de meest bekende voorbeelden hiervan zijn de vliegtuigen.

"Wanneer je uit het raampje naar de vleugels van een vliegtuig kijkt, zie je allerlei klepjes die omhoog en omlaaggaan. Dit is allemaal overgenomen doordat men onderzoek is gaan doen naar hoe vogels door de lucht vliegen", vertelt Van Broekhoven.

Leren van vogeleigenschappen

Volgens Van Broekhoven kunnen we dus van meerdere vogeleigenschappen iets leren. Bijvoorbeeld van de manier van voedselconsumptie. Vogels eten met de seizoenen mee, terwijl mensen blijven importeren om het hele jaar door bijvoorbeeld frambozen te kunnen eten.

Van Broekhoven: "Je kan ook denken aan de schaal van de eieren van vogels. Deze is enorm sterk, isolerend, houdt bacteriën buiten en biologisch afbreekbaar. De vogel maakt dit met zijn eigen lijf aan. Wij mensen produceren ook kalksteen. Kunnen wij hier niet bijvoorbeeld producten mee verpakken? Of dit gebruiken in de bouw?"

Boek toont oplossingen

Van Broekhoven schrijft het boek voor mensen tussen de 12 en 120. Ze geeft aan iedereen hiermee te willen inspireren, maar vooral jongeren wat hoop bij te brengen. "Er worden in deze tijd zo veel problemen de kant van jongeren op gegooid: de opwarming van de aarde, vervuiling, Corona enzovoort. Ik merk dat jongeren zich zorgen kunnen maken over de toekomst. Met dit boek wil ik ze anders laten kijken naar de problemen en aantonen dat er vele andere oplossingen kunnen zijn."

Van vliegtuigen tot ventilatie, wat leren we van vogels?

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie