Binnenland
NOS

Sticker Vizier op Links op voordeur Nadia Bouras geplakt: 'Dit is natuurlijk onacceptabel'

foto: Huub Bellemakers - Twitterfoto: Huub Bellemakers - Twitter
  1. Nieuwschevron right
  2. Sticker Vizier op Links op voordeur Nadia Bouras geplakt: 'Dit is natuurlijk onacceptabel'

Toen Nadia Bouras na een ochtendje weg met haar gezin terugkeerde bij haar huis, trof ze een beangstigende sticker aan boven haar voordeur. "Geobserveerde locatie. Deze locatie wordt in de gaten gehouden door Vizier op Links."

In eerste instantie had ze niet door wat er aan de hand was, vertelt ze in Met het Oog op Morgen. "Onze bel is stuk, dus ik dacht eerst dat het daarmee te maken had." Maar al snel valt de verrekijker haar op: het logo van Vizier op Links. "Toen ik de tekst las begon ik te trillen op mijn benen. Ik ben daar heel erg van geschrokken."

Ze had geen twijfel. "Deze is voor mij bedoeld." Het idee dat iemand die sticker op haar voordeur kon achterlaten, en dus weet waar ze woont, is beangstigend. "Dit is natuurlijk onacceptabel. Je kunt mensen niet op deze manier in hun privésfeer intimideren."

Uitgesproken

Op Twitter gaat Bouras regelmatig de discussie aan en is ze niet bang om haar mening te laten horen. Ze herkent de actie van gedrag waar andere uitgesproken Twitteraars mee te doen krijgen. "Ik heb gezien hoe ze mensen die in hun ogen zogenaamd links zijn intimideren, hun huisadressen online zetten en doxxen."

Zelf heeft de historicus en docent aan de Universiteit Leiden de groep vooral geprobeerd te vermijden. "Zodra ze opkwamen dacht ik: 'Oh nee, wegwezen.' Ik heb ze meteen geblokkeerd en dat was wederzijds."

Naast Bouras liet ook Huub Bellemakers, kandidaat-raadslid voor Groenlinks in Nijmegen, op Twitter weten de stickers op zijn voordeur te hebben aangetroffen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zowel Bouras als Bellemakers gaan aangifte doen bij de politie. "Als meerdere Amsterdammers er last van hebben, dan valt er misschien iets te traceren," zegt Bouras daarover.

Reactie Vizier op Links

Op

heeft ook Vizier op Links gereageerd op de sticker. Volgens de groep zijn "de stickers ludiek en vrij verkrijgbaar. Er zijn er duizenden verstuurd, letterlijk. Beetje ingewikkeld om ons ieder individueel stickertje aan te rekenen."

Voor Bouras is de tweet bij lange na niet voldoende. "De sticker faciliteren betekent ook dat mensen gericht op zoek gaan naar bepaalde personen, hun huisadres traceren en op bezoek komen. Als zij dat faciliteren, dan moet hen een halt toegeroepen worden."

vizier op links

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie