Binnenland
NOS

Aldi stopt verkoop energiedrankjes aan kinderen tot 14 jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aldi stopt verkoop energiedrankjes aan kinderen tot 14 jaar

Kinderen tot 14 jaar kunnen bij supermarktketen Aldi vanaf 1 oktober geen energiedrankjes meer kopen. Het is daarmee de eerste keten in Nederland die de verkoop van pepdrankjes beperkt. Enkele Britse supermarkten besloten jaren geleden al te stoppen met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen.

Video niet beschikbaar

De drankjes liggen al jaren onder vuur van artsen en voedingsdeskundigen. Ze zitten vol met suiker, cafeïne en taurine. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) drinken met name tieners soms wel zes blikjes of meer. Dat leidt volgens de NVK tot klachten als rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen.

Verbod

De kinderartsen riepen begin dit jaar dan ook op tot een verbod op de verkoop aan kinderen onder de 18 jaar. Ook het Voedingscentrum gaf al aan dat de drankjes ongezond zijn.

Aldi zegt dat het met het verkoopverbod aan kinderen tot 14 jaar tegemoet wil komen aan de bezorgdheid in de samenleving over deze drankjes. Met de leeftijd van 14 jaar volgt de keten het advies van het Voedingscentrum.

"Dit waren we niet gewend van deze prijsvechters, maar blijkbaar is de tijd er rijp voor", zegt supermarktdeskundige Paul Moers in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze hebben inmiddels een goede positie op de Nederlandse markt en kunnen zich permitteren een maatschappelijk verantwoord gezicht te laten zien." Maar volgens Moers zullen de prijsvechters echte prijsvechters blijven.

Aldi stopt verkoop energiedrankjes

Ster advertentie
Ster advertentie