Naar homepage
Binnenland

Waarom klom Halsema niet op het podium tijdens demonstratie?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom klom Halsema niet op het podium tijdens demonstratie?

Duizenden mensen verzamelden zich op de Dam om te protesteren tegen politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd. Burgemeester Femke Halsema gaf aan overdonderd te zijn door de omvang van de demonstratie, maar in de voorbereiding had zij meer kunnen doen zegt Klaas Wilting in Spraakmakers.

Volgens voormalig woordvoerder van de politie Amsterdam Wilting, had er in de voorbereiding meer kunnen gebeuren. Tijdens de demonstratie had Halsema op het podium kunnen gaan staan, om op te roepen naar huis te gaan.

Wilting vraagt zich af waarom de Dam niet is afgesloten, zodat er niet meer mensen bij konden. Een plan B voor als de situatie toch uit de hand loopt. "In de voorbereiding is niet goed gekeken wat zou kunnen gebeuren. Dat is wel iets wat zou moeten."

'Naïef'

"Je moet je niet zo snel laten overdonderen", zegt oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers. In de voorbereiding op de demonstratie is volgens Leers "sprake geweest van naïviteit". Toch treft niet alleen de burgemeester blaam vindt hij, ook de organisatie van de demonstratie had zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. "Ik begrijp niet waarom er niet in gezamenlijkheid is gekeken naar welke beperkingen acceptabel zijn."

Geen geweld

De 73-jarige Wieka Lutzer was ook op de Dam aanwezig om te demonstreren, omdat ze onder de indruk raakte wat in de Verenigde Staten gebeurd is. "Er is zoveel openlijk en verborgen racisme in de maatschappij."

De sfeer op de Dam was "relaxt", maar als de politie had ingegrepen, was er volgens haar een kans geweest op geweld – iets dat burgemeester Halsema wilde voorkomen door niet in te grijpen. "Het ging over politiegeweld, met name in de VS. Zodra de politie met geweld was gekomen, denk ik dat het niet te overzien was geweest."

Belangrijker dan coronamaatregelen?

Toen Marinus om half 5 op de Dam aankwam, was het nog rustig. Naarmate de tijd verstreek werd het steeds drukker. Hij denkt dat het belangrijker is dat het doel van de demonstratie besproken wordt, dan dat bijvoorbeeld de 1,5 meter afstand bewaard wordt.

"Ik denk dat dit een goed moment is dat ouders aan hun kinderen uit moeten leggen waarom mensen het belangrijker vinden om voor dit doel te demonstreren, dan om de coronamaatregelen in stand te houden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie