Binnenland
KRO-NCRV

Hoe maken ze van de zendmast in IJsselstein elk jaar een kerstboom?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe maken ze van de zendmast in IJsselstein elk jaar een kerstboom?

Kerstklokjes klingelingen niet in de zendmast, maar het hangt wel vol lichtjes. De IJsselsteinse zendmast wordt namelijk elk jaar omgetoverd tot een kerstboom. Maar wat is daar de oorsprong van? En wat komt er allemaal bij kijken? "Het is best een klus", zegt Herbert van Zijl bij Spraakmakers.

Inspiratie

In 1992 kwamen twee IJsselsteinse broers toevallig langs de zendmast en merkten iets op. "Medewerkers hadden voor de ramen kerstversiering gehangen", legt Van Zijl uit over wat de inspiratie is geweest achter de kerstmast. "De broers zeiden: het wordt pas echt een kerstmast als je die tuien van de mast volhangt met lampjes. Een waanzinnig idee. Het heeft wat jaren gekost, maar het is gelukt."

Specialisten

Het is inmiddels vaste prik voor IJsselstein en een graag geziene attractie voor velen. In totaal gaan er 120 lampen in de kerstmast, bevestigd aan vier meter kabel. En dat vergt wat deskundigheid, aldus Van Zijl. "Als je aan deze mast gaat werken, heb je wel specialisten nodig. Alleen al omdat de bovenste tuien op 325 meter hoogte worden bevestigd."

'Het klinkt simpel'

"Het is best een hele klus. De boom is in totaal 360 meter hoog. Er worden twaalf tuien in aangebracht, op drie verschillende niveaus. De hoogste hangen op 325 meter", gaat Van Zijl verder. "Het klinkt heel simpel, maar het is nog best een klus. Meestal drie of vier dagen."

Eyecatcher

Tegenwoordig zijn er alleen maar witte lichtjes te zien, maar dat was niet altijd zo. "We hebben vroeger lampjes gehad die mee konden bewegen op muziek", zegt Van Zijl. "Die zijn in 2017 door bliksem kapotgegaan." Desalniettemin is het een echte eyecatcher. "Ik vind het mooiste moment een heldere, vriezende dag, als de weilanden wit berijpt zijn, dan kun je heel ver kijken. Wij krijgen meldingen uit Rotterdam, 60 kilometer verderop." De kerstmast in IJsselstein wordt morgenochtend weer aangezet.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie