Binnenland
BNNVARA

Duivenbeul Dordrecht wordt gezocht met behulp van forensisch onderzoek

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Duivenbeul Dordrecht wordt gezocht met behulp van forensisch onderzoek

Sinds juli 2022 krijgt vogelopvang Karel Schot in Rotterdam verminkte stadsduiven uit Dordrecht binnen. De veren van de vleugels en staart zijn afgeknipt, waardoor ze niet meer kunnen vliegen. De Politie Rotterdam neemt deze mishandeling bijzonder serieus. Een team forensische onderzoekers probeert nu zelfs via DNA-onderzoek de dader te achterhalen, wordt verteld in Vroege Vogels.

CSI Duif

Voor Henri Schipper, tactisch coördinator van de dierenpolitie Rotterdam, blijven nog veel vragen onbeantwoord, zoals het motief van de dader: "Het kan iemand zijn met een psychische stoornis of een sadist, maar ook een duivenhater." De politie neemt deze meldingen bijzonder serieus door de sterke link tussen dierenmishandeling en andere vormen van geweld. Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat dierenmishandelaars eerder geneigd zijn tot bijvoorbeeld huiselijk geweld en zelfs moord.

Niet aanraken

In Dordrecht hangen op dit moment meerdere flyers. Hierop is in grote rode letters "niet aanraken!" geschreven. Het hanteren van de duiven kan namelijk voor 'DNA-vervuiling' van de duif zorgen, waardoor het genetisch materiaal van de dader minder goed kan worden onderscheiden.

Mensen die een verminkte duif vinden, worden verzocht contact op te nemen met de dierenambulance. Zij vangen het dier op en zorgen dat forensisch onderzoekers DNA afnemen.

Versnelde rui

Op dit moment zijn de twee meest recente slachtoffers aan het herstellen bij Vogelklas Karel Schot in Rotterdam. Ze worden behandeld door voorzichtig de afgeknipte veren te verwijderen. Dierenverzorger Marissa Hoogendoorn legt uit dat dit ongeveer hetzelfde is als een wenkbrauw epileren. "We versnellen als het ware de rui. Normaal gesproken kan dit tot wel een jaar duren. Op deze manier kunnen ze binnen twee of drie maanden weer worden uitgezet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie