Binnenland

Aangescherpte maatregelen treffen horeca, clubs en evenementen

  1. Nieuwschevron right
  2. Aangescherpte maatregelen treffen horeca, clubs en evenementen

Na een explosief oplopend aantal coronabesmettingen ziet het kabinet zich genoodzaakt om nieuwe maatregelen te nemen. Vooral de regels voor de horeca en evenementen worden aangescherpt, nachtclubs gaan dicht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Horecabezoek mag alleen met een vaste zitplaats en op anderhalve meter afstand. Alle horeca is dagelijks dicht tussen middernacht en 06.00 uur 's ochtends. Entertainment, zoals live-optredens en harde muziek, is verboden. De uitzondering op de anderhalve meter die eerder gold met Testen voor Toegang, wordt dus geschrapt.

Een vaste zitplaats en anderhalve meter afstand is ook noodzakelijk bij evenementen en voor publiek van culturele manifestaties of professionele sportwedstrijden.

'Niet leuk'

"Niet leuk, wel noodzakelijk." Zo vat de premier de maatregelen samen. "Het gaat nu sneller dan we hadden ingeschat."

Ook demissionair minister De Jonge zei dat het virus razendsnel om zich heen grijpt:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nadat er vorige maand meer mogelijk was, wordt er nu dus wat teruggedraaid. Rutte denkt niet dat de beslissing om te versoepelen, te snel is genomen. "Het was logisch om dat besluit te nemen. Toen hielden we al rekening met een stijging van de besmettingen. Maar het blijkt nu sneller te gaan dan de modellen toen zeiden."

Testen voor Toegang

Het Testen voor Toegang verdwijnt dus voor de horeca. Het wordt alleen nog maar ingezet bij evenementen waar het publiek kan zitten én waar de anderhalve meter afstand kan worden genomen. Gasten van voorstellingen in de culturele sector en eendaagse evenementen moeten weer een vaste zitplek hebben. Dat geldt ook voor bezoekers van stadions, congressen en bioscopen.

Video niet beschikbaar

Luister hier de hele persconferentie terug

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie