Achtergrond
EO

Arts-microbioloog Murk: nieuwe coronamaatregelen niet nodig

foto: ANP, Koen van Weel
  1. Nieuwschevron right
  2. Arts-microbioloog Murk: nieuwe coronamaatregelen niet nodig

Volgens arts-microbioloog Jean-Luc Murk zijn nieuwe maatregelen om de stijgende coronabesmettingen tegen te gaan niet nodig.

Murk is blij en dankbaar dat de overheid fors heeft ingegrepen om corona te bestrijden, want anders hadden we het niet gered. “Maar ik denk dat je ook een punt bereikt dat je moet zeggen: hier houdt het op. Het is nu ieders eigen verantwoordelijkheid”, zegt hij bij Dit is de Dag.

Murk zou de clubs en discotheken komend weekend dan ook niet willen sluiten, ook al blijkt dat deze uitgaansgelegenheden een flink aantal besmettingen veroorzaken.

Volgens hem is de vaccinatiecampagne goed op stoom en is het daarom nu ieders eigen verantwoordelijkheid om verstandig met het virus om te gaan. “We hebben zeventien miljoen virologen in Nederland. Inmiddels weet iedereen hoe je een besmetting kunt voorkomen, dat je afstand moet houden en of je wel of niet naar een discotheek kunt gaan.”

Long covid werkt invaliderend

Voormalig hoofdinspecteur voor de gezondheidszorg en lid van het Red Team Wim Schellekens, is blij met het aantal vaccinaties en het lage aantal ziekenhuisopnames. Toch waarschuwt hij: “Als mensen ziek worden door corona, is het voor veel mensen gewoon een griepje. Maar er zijn er ook veel die er langdurig en invaliderend ziek van zijn en meer dan drie maanden niet kunnen werken. Dat is wel ernstig.”

Volgens Schellekens heeft het kabinet deze langdurige gevolgen van corona helemaal niet op de radar. Hij vindt ook dat er veel te vroeg is versoepeld. “De overheid moet ons beschermen zolang wij kwetsbaar zijn. Ze zijn gaan versoepelen terwijl ongeveer de helft van de mensen onvoldoende of nog niet gevaccineerd is. Daar zien we nu de gevolgen van.”

Besmettingen stijgen fors, zijn nieuwe coronamaatregelen nodig?

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie