Binnenland
NOS

Veel nieuwe partijen bij verkiezingen Curaçao

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel nieuwe partijen bij verkiezingen Curaçao

Op Curaçao worden parlementsverkiezingen gehouden. Net als in Nederland staat er dit jaar een recordaantal partijen op het stembiljet. Dit jaar kunnen de burgers kiezen tussen vijftien partijen, waarvan er acht nog niet in de Staten zitten. Volgens correspondent Dick Drayer wordt het echter lastig voor deze partijen om in de Staten terecht te komen.

Video niet beschikbaar

"Er zijn inderdaad veel nieuwe partijen, dus dat betekent een grote lijst. De kans dat deze nieuwe partijen ook door de stemming heen komen is lang niet zeker. Jonge stemmers trekken namelijk weg, die gaan naar Nederland, en de oudere kiezers gaan toch eerder voor de bekende partijen. Maar er kan wel gebruik gemaakt worden van de ontevredenheid in het land", legt Drayer uit in het NOS Radio 1 Journaal.

Aan de ene kant is corona het belangrijkste onderwerp bij de verkiezingen. Maar de vraag die vooral heerst is hoe Curaçao dit als land moet overleven. "Waar het om draait is of stemmers akkoord gaan met de afspraken die de regering heeft gemaakt met Nederland. De coronacrisis heeft aangetoond dat het land het zonder de hulp van Nederland niet redt. Het gaat dus vooral over de band met Nederland en hoe deze eruit moet zien", gaat Drayer verder.

Afspraken blijven staan na verkiezingen

Als Curaçao coronasteun van Nederland wil ontvangen, dan moet het Nederland toestemming geven om mee te kijken hoe dat geld besteed wordt. Zo moeten bijvoorbeeld de gezondheidszorg en het onderwijs flink op de schop. Het opvallende is echter dat de uitkomst van deze verkiezingen daar waarschijnlijk niets aan zal veranderen.

"In de politieke discussie doen de partijen heel erg lijken alsof het nog wel invloed heeft, maar de afspraken zijn er gewoon. Er is dus niet veel keuze. Een van de partijen bij de verkiezingen is daar ook heel duidelijk over. Die hebben namelijk het als hoofdthema gemaakt dat zij weer een provincie van Nederland willen worden", sluit Drayer af.

RJN Curacao

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie