Dit is de Dag: eerste reacties rond aanslag London
- Nieuws
- Dit is de Dag: eerste reacties rond aanslag London
[EO] Meerdere doden en tientallen gewonden. Dat is de treurige stand van zaken in London, waar een terrorist in een auto meerdere mensen geschept heeft, voordat hij met een mes bij het parlement nog meer slachtoffers maakte. Bij Dit is de Dag probeert een panel betrokkenen en deskundigen te bedenken hoe nu verder.
Teun van Dongen, terrorisme-deskundige en auteur van het boek 'Radicalisering Ontrafeld', probeert uit de vele tweets, berichten en geruchten te destilleren wat er wel vast te stellen over de aanslag. "Wat je sowieso ziet is dat deze manier van werken eentje is die we kennen van terroristen die op eigen houtje opereren. Wel geïnspireerd, niet getraind door bijvoorbeeld IS."
Dat het precies twaalf maanden na de aanslag op vliegveld Zaventem in Brussel is, was voor veel mensen reden te speculeren over een link tussen die gebeurtenis en de aanslag van vandaag. Van Dongen ziet dat niet meteen. "Het komt vrij zelden voor dat er op een 'jubileum' een aanslag plaatsvindt. De enige keer die mij te binnenschiet was toen het Kalifaat een jaar bestond, maar verder niet."
Veiligheidsdeskundige Glenn Schoen ziet in de aanslag bij het Britse parlement een belangrijk kantelpunt. "Dit vormt een hele nieuwe veiligheidsuitdaging richting de toekomst, gezien het feit dat dit de eerste aanval met een auto is in Europa buiten een evenement om. Dit was op een gewone drukke plek in hartje London."
Teun van Dongen & Glenn Schoen over aanval op Britse parlement
Een scherper onderscheid
Commentator Arend-Jan Boekestijn reflecteert aan tafel op de gevolgen voor Nederland. Wat hem betreft zijn er belangrijke lessen te trekken: "Zorg ervoor je de gemeenschap aanspoort om met elkaar te praten op het moment dat iemand verward lijkt of door religieus fanatisme aangestoken is. En nog belangrijker: blijf constant een scherp onderscheid maken tussen reguliere en radicale moslims."
"Wilders maakt dat scherpe onderscheid niet," vervolgt Boekestijn. "Daarom mogen we blij zijn dat Thierry Baudet nu in de Kamer zit." Lovende woorden aan het adres van de voorman van Forum voor Democratie dus van Boekestijn. "Baudet gaat het gesprek niet uit de weg en laat zich aanspreken op zijn standpunten. Wilders niet. Dat zorgt ervoor dat de discussie in ieder geval zuiverder gevoerd kan worden dan."
Arend Jan Boekestijn reflecteert op London
Remonstranten
Ook de religieuze gemeenschap van London is enorm geschrokken, aldus Joost Röselaers van de Remonstranten. Hij gaat bij de dienst van komende zondag absoluut aandacht besteden aan de gebeurtenissen van vandaag.