Binnenland

Deze Dag Toen: Vrouwen aan de top op Mount Everest

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Vrouwen aan de top op Mount Everest

Het dak van de wereld spreekt al eeuwen tot de verbeelding van bergbeklimmers. Op 16 mei 1975 bereikte de Japanse Junko Tabei als eerste vrouw ooit de top van Mount Everest.

Al sinds haar vroege jeugd is Tabei gefascineerd door bergbeklimmen. Rond haar dertigste heeft ze alle Japanse bergen beklommen en is ze een van de beroemdste Japanse klimmers. Teleurgesteld in het aantal vrouwelijke bergbeklimmers, richt ze in 1969 de Women's Mountaineering Club Japan op.

In 1975 begint ze met een team dat alleen bestaat uit vrouwen aan de beklimming van Mount Everest. Het team overleeft ternauwernood een lawine op 6300 meter hoogte. Op 16 mei bereikt Tabei als eerste vrouw ooit de top van Mount Everest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zeven toppen

Na deze overwinning blijft Tabei bergen beklimmen. In 1992 lukt het haar om de 'zeven toppen' op haar naam te schrijven. Daarmee heeft ze alle hoogste punten van de continenten op aarde beklommen.

In de laatste jaren van haar leven strijdt Tabei tegen de ziekte kanker. In 2016 komt ze op 77-jarige leeftijd te overlijden.

Junko Tabei in 2003 (foto: AFP)

Ster advertentie
Ster advertentie