Binnenland
AVROTROS

Feit of Fictie: '98 procent minder klimaatslachtoffers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: '98 procent minder klimaatslachtoffers'

De media is te negatief over het klimaat, vindt mediaonderzoeker Mirjam Vossen. De dagbladen staan vol met het drama rond Harvey en Irma, maar voor bemoedigend nieuws is geen plaats, schrijft ze. Vossen noemt als voorbeeld dat nergens in de kranten gestaan heeft dat "de afgelopen tachtig jaar het aantal slachtoffers door 'klimaatgerelateerde' rampen wereldwijd afnam met 98 procent". Maar klopt dat? Lammert de Bruin zocht het uit.

Vossen deed deze uitspraak in een artikel in de Volkskrant.

Klimaatgerelateerd

Allereerst is het van belang om te weten wat een 'klimaatgerelateerde ramp' precies is. Voormalig weervrouw Helga de Leur vertelt wat daaronder verstaan wordt: "Niet alle natuurrampen zijn klimaatgerelateerd. Aardbevingen bijvoorbeeld niet. Klimaatgerelateerde rampen komen in vijf vormen voor: Bosbranden, droogte, hitte, overstromingen en stormen."

EM-Dat

Met deze definitie in de hand is het mogelijk om uit te zoeken hoeveel klimaatgerelateerde slachtoffers gevallen zijn de afgelopen decennia. Sterker nog, de Emergency Events Database (EM-Dat) houdt het exact bij. Nu is deze database niet toegankelijk voor iedereen, maar wel voor emeritus hoogleraar Ben Ale. Hij vond dat in 2010 40.000 klimaatgerelateerde doden vielen. Tachtig jaar geleden, in 1930, waren dat er ongeveer 400.000. "Een daling van 90 procent dus", rekent Ale uit.

Feit of Fictie

De stelling is fictie, want 90 procent is geen 98 procent. Met de kanttekening daarbij dat er door de jaren heen dus wel een duidelijke daling van het aantal klimaatgerelateerde doden waar te nemen is.

Feit of Fictie: 98% minder klimaatslachtoffers

In de rubriek Feit of Fictie checkt Lammert de Bruin dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie