Binnenland

‘I see it through the fingers’

foto: aapfoto: aap
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘I see it through the fingers’

[EO] We ‘appen’ ons een slag in de rondte, ‘streamen’ steeds vaker filmpjes op Facebook en spreken onze directeur aan als ‘CEO’. Het is duidelijk: de invloed van het Engels in ons kikkerlandje neemt steeds grotere vormen aan. Toch is onze ‘Dutch language’ nog sterk en staat het als een huis, blijkt uit onderzoek van het Meertens Instituut. Daar is niet iedereen het mee eens. Taalwetenschapper Rene Appel waarschuwt voor verengelsing van onze taal.

Voor het onderzoek was een panel aangesteld, bestaande uit Nederlanders, Vlamingen, Friezen en Brusselaars. Hen werd gevraagd naar het taalgebruik op school, thuis, in de media en op het werk. En waar werd gedacht dat de Engelse taal funest is voor de Nederlandse, valt dat dus erg mee. Toch denkt taalwetenschapper René Appel daar anders over: “De Engelse taal bedreigt onze eigen taal en cultuur.”

Appel weet ook wel dat de verengelsing een natuurlijk proces is, daarom moet je “juist de Nederlandse taal stimuleren.” Voorbeelden van situaties waarin Engels steeds vaker de taal is die wordt gebruikt zijn goed zichtbaar: “Kaartjes zijn vandaag de dag niet meer verkrijgbaar in de voorverkoop, maar in de presale. In winkels word ik steeds vaker in het Engels aangesproken terwijl ik Nederlander ben en op scholen krijgen we tegenwoordig al tweetalig les.”

Good Englies

Spreken Nederlanders het beste Engels? Journalisten van het Belgische Canvas gingen in Nederland de straat op, om te kijken hoe goed Nederlanders de Engelse taal beheersen…

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Taalwetenschapper Marc van Oostendorp maakt zich totaal geen zorgen over de verengelsing. “Het is onmiskenbaar het geval dat we meer Engels spreken. Hier in Amsterdam helemaal. Maar dat is ook niet zo gek. We nemen heel veel van de Amerikaanse cultuur over in Nederland. Het land van Google en Apple, het land van de popmuziek en cultuur. We kijken daar graag naar, en nemen zo ook hun taal over. Maar de Nederlandse taal blijft desondanks gewoon stand houden.”

Louis van Gaal

Nederlanders zelf denken de Engelse taal vaak tot in de puntjes te beheersen maar verengelsen dan exact de Nederlandse uitspraken naar het Engels, zoals ‘I see it through the fingers’. Neem bijvoorbeeld Louis van Gaal. Als coach bij Manchester United sprak hij de volgende woorden…

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Oostendorp maakt zich juist meer zorgen over de andere talen die dreigen te verdwijnen. “We gaan in Nederland toe naar een tweetalig land. Engels en Nederlands. Maar dan zie je juist de kennis van andere talen verloren gaan. De rijkdom van andere talen, van Fries tot Arabisch wordt weggedrukt.”

Luister de uitzending van Dit is de Dag terug met Rene Appel en Marc van Oostendorp.

'Ook door verengelsing blijft Nederlandse taal stand houden'

EO Dit is de Dag elke werkdag van 18.30 tot 19.00 uur op NPO Radio1

Ster advertentie
Ster advertentie