Binnenland
AVROTROS

Geld besparen in 2020? Gebruik deze eindejaarsbespaarstips

foto: Pixabay - Alexas_Fotosfoto: Pixabay - Alexas_Fotos
  1. Nieuwschevron right
  2. Geld besparen in 2020? Gebruik deze eindejaarsbespaarstips

Het einde van 2020 komt steeds dichterbij. Tijd om nog even kritisch naar uitgaven als de zorgverzekering en energieleverancier te kijken. Wat moeten we voor 1 januari nog geregeld hebben om zoveel mogelijk geld te besparen? Joyce Donat van de Consumentenbond geeft in Stax&Toine een aantal handige eindejaarstips.

Het energielabel gaat flink in prijs omhoog

Om je huis te kunnen verkopen, is een energielabel verplicht. Nu kun je het energielabel voor een tientje bestellen en dan is hij tien jaar geldig. Vanaf 1 januari betaal je maar liefst 200 euro en komt een energieadviseur bij je langs voor een uitgebreid onderzoek. Dat is dus een fors prijsverschil.

Ruim de helft van de Nederlandse koopwoningen heeft het energielabel nog niet aangevraagd. Je kunt je afvragen of je nu dan nog even snel het energielabel voor tien euro op de kop moet tikken. Joyce Donat van de Consumentenbond: "Het nieuwe label is inderdaad duurder dan het oude, maar wel veel betrouwbaarder."

"Nu kun je online zelf alles invullen en dan rolt er een energielabel uit, maar niemand controleert of het ook echt allemaal klopt. Straks komt een onafhankelijke energieadviseur de boel opmeten thuis. Dat kost tijd en arbeidsuren, maar levert wel een veel betrouwbaarder resultaat op."

Volgens Donat is het nieuwe energielabel voor huizenkopers veel meer waard. "De koper ziet dan bij de advertentie van het huis of de woning een oud en weinig zeggend label heeft of een nieuw, degelijk energielabel. Bij twee vergelijkbare woningen zou ik het dan wel weten."

Zo bespaar je op je zorgverzekering

Aan het einde van het jaar kunnen we weer overstappen van zorgverzekeraar. Donat adviseert om je zorgverzekering ieder jaar te controleren. "Er zijn online verschillende zorgvergelijkers. Daar kun je zien welke zorgverzekering het goedkoopst is en bij jouw wensen past."

Het kan natuurlijk zijn dat jouw huidige verzekeraar dat is, maar dat hoeft niet zo te zijn. "Blijf je bij je huidige verzekeraar? Let dan vooral goed op de dekking, want die kan zomaar anders zijn dan die je nu hebt", zegt Donat.

Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering is het komende jaar 42 euro per maand. "Je kunt dus heel wat besparen door over te stappen naar een goedkopere basisverzekering. De inhoud van de basispakketten is wettelijk vastgelegd, dus dat is bij elke verzekeraar hetzelfde."

Verwacht je weinig zorgkosten en heb je genoeg geld achter de hand om het hoogste eigen risico te betalen? Donat: "Dan is het het wellicht waard om een rekensom te maken. In ruil voor een hoger eigen risico krijg je namelijk korting op de premie. Dit kan oplopen tot 25 euro per maand. Maar die afweging moet je vooral voor jezelf maken."

Bespaar veel geld op de overdrachtsbelasting

Ben je van plan om komend jaar een elektrische auto te leasen? Dan is het wellicht verstandig om daar dit jaar nog naar te kijken. In 2021 gaat de bijtelling van het leasen van elektrische auto's fors omhoog. Nu betaal je acht procent bijtelling. Dat kan volgend jaar oplopen tot 22 procent bijtelling.

Ook kun je wellicht besparen op de overdrachtsbelasting bij het kopen van een huis. Vanaf 1 januari 2021 geldt er een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting voor huizenkopers tot 35 jaar. Val je in die doelgroep en ben je bezig met het kopen van een huis?

"Stel de levering dan uit tot 2021. Dat kan je twee procent van de koopsom besparen. Bij een koopprijs van 300.000 euro is dat maar liefst 6.000 euro. Let wel op: vanaf 1 april 2021 geldt deze regel enkel nog voor woningen tot 400.000 euro."

Heffingsvrije vermogen

In 2019 was het heffingsvrije vermogen nog ruim 31.000 euro. Over alles daarboven moest je belasting betalen. Dat bedrag is nu fors verhoogd naar 50.000 euro. Dus ben je vermogend? Dan is het handig om te zorgen dat je aan het einde van het jaar niet boven dat bedrag uitkomt.

Dat kun je doen door bijvoorbeeld grote aankopen nog voor het einde van het jaar te doen en dingen vooruit te betalen. Denk bijvoorbeeld aan het vooruitbetalen van je zorgverzekering.

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie