Binnenland
MAX

Tentoonstelling over de rol van eten bij rouw in museum Tot Zover: 'Een lekkere dood'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Tentoonstelling over de rol van eten bij rouw in museum Tot Zover: 'Een lekkere dood'

Cake met koffie staat in Nederland voor een begrafenis, maar welke rol speelt eten bij rouw? Uitvaartmuseum Tot Zover maakt er de tentoonstelling 'Een lekkere dood' over. In Villa VdB vertelt directeur Guus Sluiter over de meest bijzondere 'rouwkost' in Nederland.

Video niet beschikbaar

Tegenwoordig zijn er oneindig veel mogelijkheden omtrent eten bij een begrafenis, maar de plak cake blijft toch het populairst. Guus Sluiter: "De cake is een opvolger van allerlei zoetigheden die we vroeger bij begrafenissen hadden. Het verschilde per regio welke zoetigheid je kreeg." Na de Tweede Wereldoorlog veranderde dat. "Alles werd meer uniform. En zo deed de cake zijn intrede bij begrafenissen."

De Bitterbal

Bij rouwceremonies in het buitenland is er geen cake, maar worden wel dezelfde standaarden aangehouden. "Het moet zoet zijn, koolhydraatrijk en vet. Dat is het comfort wat je goed kan gebruiken na een heftige gebeurtenis. Wat niet zoet is, maar tegenwoordig ook steeds meer gegeten wordt, is de bitterbal." Maar er zijn zoveel meer mogelijkheden. Toch maken weinig Nederlanders daar gebruik van. "Als je wil, kan je oesters eten. Toch blijft het bij zoetigheden, broodjes en bitterballen."

Gerelateerde podcast

Rouwrituelen

Rouwrituelen

Verbroedering

Eten zorgt voor saamhorigheid en daarom is het zo belangrijk tijdens rouwceremonies. "Het brengt mensen bij elkaar. Buren kijken naar elkaar om en brengen bijvoorbeeld een pannetje soep. Hierdoor behoudt je ook je ritme wat ook belangrijk is tijdens een rouwproces." Naast dat eten verbroedert, brengt het ook herinneringen naar boven. "Het favoriete drankje of eten van de overledene, zorgt weer voor leuke gesprekken over betere tijden."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie