Binnenland
NOS

Weinig nieuws gevolgd afgelopen weekend? Dit heb je gemist

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weinig nieuws gevolgd afgelopen weekend? Dit heb je gemist

Met een stralende zon en temperaturen boven de twintig graden kunnen wij ons voorstellen dat je weinig tijd hebt gehad om het nieuws te lezen of radio te luisteren. Daarom hebben we de belangrijkste nieuwsgesprekken voor je op een rij gezet.

Explosief nieuws uit Pyongyang. Noord-Korea stopt met zijn nucleaire programma. Er komen geen nieuwe kernproeven en het regime sluit de nucleaire testlocatie Punggye-Ri in het noorden van het land. De Amerikaanse president Trump spreekt van grote vooruitgang, maar volgens Noord-Koreadeskundige Remco Breuker is het gebaar vooral een sigaar uit eigen doos.

Video niet beschikbaar

Het vonnis van Abdeslam

Terreurverdachte Salah Abdeslam is maandagmorgen schuldig bevonden aan poging tot moord met terroristisch oogmerk. Hij staat met Sofien Ayari terecht voor een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst in maart 2016. Volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn is het Belgische proces ook belangrijk voor nabestaanden van de terreuraanslagen in Parijs.

Video niet beschikbaar

SPD-leider begint met achterstand

De sociaaldemocraten van de Duitse SPD hebben zondag Andrea Nahles gekozen als nieuwe voorzitter. Nahles is de eerste vrouwelijke leider van de SPD sinds de oprichting, 154 jaar geleden. Ze kreeg 66 procent van de stemmen. Dat klinkt als een hoog percentage, maar volgens columnist en onderzoeker René Cuperus staat Nahles nu al 1-0 achter.

Video niet beschikbaar

100 jaar geleidelijke verandering bij SGP

Honderd jaar geleden, in Middelburg, ontmoette een groep orthodox-gereformeerde mannen elkaar. Ze voelden zich niet langer thuis bij bestaande christelijke partijen, vooral niet bij de Anti-Revolutionaire Partij (ARP), een van de voorlopers van het CDA. Daarom besloot het groepje een eigen politieke partij op te richten, volledig gestoeld op "de beginselen van Gods woord". De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) was geboren. En ook al is dat pas dinsdag precies een eeuw geleden: afgelopen weekend vierde de partij feest. SGP-leider Kees van der Staaij blikt terug op de geschiedenis van zijn partij.

Video niet beschikbaar

NOS Met het Oog op Morgen

Dit artikel is een bijdrage van het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen, dat elke dag tussen 23.00 en middernacht te horen is op NPO Radio 1. Het Oog is ook beschikbaar als podcast. Meer over het radioprogramma is te vinden op Twitter en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie