Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: bewind Ceausescu komt aan een bloedig einde

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: bewind Ceausescu komt aan een bloedig einde

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 22 december 1989, komt in Roemenië na een week van bloedige demonstraties een eind aan het communistische bewind van president Ceausescu.

1989 eindigde op een manier die niemand zich had kunnen indenken. Zeker niet de Roemeense president Ceausescu. Roemenië was in december 1989 het enige land dat zich nog niet van zijn communistische bewind had ontdaan. Het bewind van president Ceausescu was zeer repressief en werd gekenmerkt door persoonsverheerlijking en nationalisme. Terwijl veel Roemenen gebukt gingen onder zware armoede, leefde Ceausescu in enorme rijkdom.

Groeiende ontevredenheid, leidt in december tot demonstraties in studentenstad Timisoara: ‘Ceausescu als je eens wist, volgend jaar lig je in een kist’, schreeuwen woedende menigtes. De eerste demonstraties worden neergeslagen door het leger.

Mislukte vlucht

Ceausescu mist het begin van de revolte omdat hij op bezoek is in Iran. Pas op 20 december keert hij terug en houdt hij een donderpreek op televisie. Een dag later grijpt hij terug naar een beproefd recept en organiseert hij een ‘spontane’ massademonstratie: 110.000 aanhangers moeten de president en zijn vrouw toejuichen. Maar op het moment dat hij de protesten in Timisoara veroordeelt, slaat de stemming om. De menigte keert zich tegen de president en zijn vrouw. De twee worden uitgejouwd en moeten uiteindelijk hun toevlucht in een partijgebouw zoeken.

Ook in de hoofdstad Boekarest pikt de bevolking het niet meer. ’S Nachts zijn er beschietingen en de volgende dag kiest het leger de kant van de bevolking. Ceausescu begrijpt dat hij de slag heeft verloren en vlucht per helikopter. Die vlucht mislukt omdat de brandstof van de helikopter opraakt. Als lijfwachten een auto proberen te regelen voor de dictator, herkennen onderdanen hem. Hij wordt gearresteerd, evenals zijn vrouw. In een showproces worden ze ter dood veroordeeld. Na de veroordeling zijn ze geboeid mee naar buiten genomen en daar ter plekke geëxecuteerd.


Rijkdom in het paleis van de voormalige president.

Ster advertentie
Ster advertentie