Binnenland
AVROTROS

Het duivelse dilemma van de EU over de Balkan

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Het duivelse dilemma van de EU over de Balkan

De Europese Commissie heeft zijn zinnen gezet op toetreding van een aantal landen op de westelijk Balkan. Dinsdag liet de Commissie weten dat het tijd wordt om onderhandelingen te starten met Albanië en Montenegro.

Video niet beschikbaar

Dr Kelder is enigszins bezorgd over een toename van 'bestelbusjes vol schobbejakken' en spreekt met historicus en schrijver dr. Guido van Hengel. “Het is kiezen tussen twee kwaden”, zegt van Hengel. "Het is enorm lastig om die landen bij de Europese Unie te brengen, maar ik denk dat het nog erger is om ze niet in de Unie op te nemen."

Guido van Hengel. Bron: EenVandaag

Van Hengel zegt verder dat het niet altijd even goed gaat in deze landen. “Er is een enorme kloof tussen arm en rijk en die wordt steeds groter. Daarnaast zie je dat landen als Rusland, China, maar met name Turkije hun invloed enorm aan het vergroten zijn.”

Turkse enclave

Door deze landen perspectief te bieden en toe te laten treden tot de Europese Unie kan voorkomen worden dat er midden in Europa een enclave ontstaat waar bijvoorbeeld Rusland of Turkije veel invloed hebben. Maar toetreding blijft niet zonder gevolgen voor de Europese Unie, meent Van Hengel. "Als we het doen dan moet de EU ook op de schop. De Unie moet dan veel politieker, worden. En veel strenger."

"Als je bijvoorbeeld kijkt naar een land als Polen, dat maakt sinds toetreding tot de Unie een enorme economische groei door, maar er gebeuren op politiek vlak ook dingen die Brussel niet wenselijk vindt."

"Dat gevaar heb je in deze landen ook." Van Hengel ziet dan dus een grotere politieke rol voor Brussel. Toetreding tot de euro en tot het Verdrag van Schengen lijkt Van Hengel niet wenselijk.

Reageren?

Laat dr Kelder weten hoe jij denkt over uitbreiden van de EU met westelijke Balkan-landen. Heeft het nut voor mens en maatschappij, of ligt het vooral aan ellende ten grondslag? Reageren kan via de voicemail of via een (spraak)bericht op Whatsapp: 06-57504448. Daarnaast heeft dr Kelder een gratis Whatsapp-dienst: app JORT AAN naar het 06-nummer en dr Kelder houdt je op de hoogte van de laatste hypes en tegendraadse nieuwtjes.

Het duivelse dillemma van de Balkan

Ster advertentie
Ster advertentie