Binnenland
NOSNTR

'150.000 egels elk jaar aangereden'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. '150.000 egels elk jaar aangereden'

Zie je dit weekend een egel in de tuin, meld het! Aankomend weekend wordt door het hele land de egel geteld, want het gaat niet goed met het dier.

De egel is steeds minder te vinden in Nederland door verschillende redenen. “Onze tuinen worden steeds dichter, die tegelen we vol. We gebruiken gifstoffen waardoor insecten sterven”, vertelt Merel Klaarmond, ecoloog en coördinator Egelwerkgoep Nederland, in Nieuws en Co. Hierdoor is er een stuk minder eten beschikbaar voor de egel. Doordat er minder eten is, kunnen ze zich minder goed bewegen en worden ze sneller en vaker platgereden op de weg.

Tel dit weekend de egel!

Wat kunnen we doen

“Je kan je tuin groener maken, of zelfs een egelhuisje neerzetten waar hij in kan slapen”, legt Klaarmond uit. Naast het ‘egelvriendelijker’ maken van je tuin is de belangrijkste oplossing voor het probleem dat er meer egelsnelwegen in Nederland komen. Dit kunnen mensen thuis zelf maken, en als het aan Klaarmond ligt gebeurt dat nog het liefst met de buren . “ Dat is een soort doorgang in de schutting. Dan de kan de egel makkelijk tuin in en uit. Als iedereen in de buurt dat doet, heb je een snelweg”

De gemeentes kunnen ook veel betekenen voor de egel. ‘”Het is belangrijk dat we de natuurgebieden verbinden.” Egels zijn namelijk vaak slachtoffer van het verkeer. Naar schatting worden er élk jaar 150.000 egels aangereden. Gemeentes kunnen dit tegengaan door speciale passages. “Denk aan duikers onder de wegen, dan kan het egeltje onder de weg door, maar bepaalde afrasteringen werken ook goed, zodat de egel in een bepaald gebied blijft.”

Het weekend

Dit weekend is vooral bedoeld om mensen bewust te maken van het probleem. Klaarmond heeft ook wat tip als je op zoek gaat naar egels. “Overdag kan je lekker blijven zitten. Ga ’s avonds na de schemering op pad in je buurt of in je eigen tuin”, legt ze uit. Zij gaat de komende dagen zeker ook op zoek naar de egel. Met de meldingen hoopt ze erachter te komen hoe het nu echt staat met de egel. “Je moet weten hoe het met een dier gat als je het wilt beschermen.”

Vind je nou een egel dit weekend, dan kun je dat hier melden.

Ster advertentie
Ster advertentie