Binnenland

Politie grijpt in bij klimaatprotest voor Rijksmuseum in Amsterdam
NOS

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie grijpt in bij klimaatprotest voor Rijksmuseum in Amsterdam

De politie is begonnen met het massaal oppakken van deelnemers aan een klimaatprotest in Amsterdam. Ze worden afgevoerd in politiebusjes. Honderden betogers van actiegroep Extinction Rebellion blokkeren de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum. Ze hebben onder meer tenten opgezet.

De gemeente Amsterdam had de blokkade van de belangrijke doorgaande weg verboden, maar de actiegroep trok zich daar niets van aan. "We tekenen al 30, 40 jaar netjes petities, maar je bereikt pas echt iets met burgerlijke ongehoorzaamheid ", zegt een demonstrant in het NOS Radio 1 Journaal.

De gemeente Amsterdam had de blokkade van de belangrijke doorgaande weg verboden, maar de actiegroep zet de actie toch door. "Wij gebruiken burgerlijke ongehoorzaamheid om de overheid te dwingen iets aan het klimaat te doen", zegt een woordvoerder van Extinction Rebellion.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van de gemeente mochten de activisten wel demonstreren op het Museumplein achter het Rijksmuseum, omdat het protest daar minder overlast zou geven.

Politie

De politie is onder meer met ME-busjes aanwezig. Via luidsprekers is omgeroepen dat de activisten naar het Museumplein moeten gaan. Daar hebben ze geen gehoor aan gegeven.

Het verkeer dat over de Stadhouderskade wilde rijden, wordt omgeleid.

Het klimaatprotest maakt deel uit van een internationale actie. Onder meer in Berlijn en Parijs zijn activisten van Extinction Rebellion ook de straat op gegaan.

Ster advertentie
Ster advertentie