Binnenland
AVROTROS

Als burger boer worden? Zo doe je dat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Als burger boer worden? Zo doe je dat

Wat als je boer wilt worden, maar niet uit een boerenfamilie komt? Dan doe je het gewoon zelf. Els Hegger had als kind al de droom om boerin te worden, maar dacht dat dat onmogelijk was. Ze is geen boerendochter en erft dus geen land van haar ouders. Toch is het haar gelukt. Ze is nu boerin zónder eigen land. Bij Radio EenVandaag vertelt ze erover.

Els Hegger zette samen met Stefan Hanstede de Mobiele Gaard op. Ze lenen meerdere stukjes land in de buurt van Lochem waar ze meer dan veertig soorten groente verbouwen en varkens en kippen houden. De varkens en kippen zijn hun eigendom, de grond waarop ze staan is dat niet. De uitleners van de grond krijgen een deel van de opbrengst. Op die manier hebben Els en Stefan inmiddels 18 hectare grond bij elkaar gesprokkeld.

'Minstens 80 hectare nodig'

Het boeren zonder land is één van de creatieve oplossingen van mensen die graag boer willen worden, maar die geen land erven. "Ik moest de gedachte aan bezit loslaten", vertelt Els. "Ik dacht dat je als boer toch minstens 80 hectare grond moest hebben, een flink aantal schuren en een tractor. Maar je kunt ook klein beginnen."

Er zijn meer mensen zoals Els en Stefan die graag boer willen worden. En gelukkig maar, want boeren worstelen met hun opvolging. Op de meeste boerderijen met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder staat geen bedrijfsopvolger klaar. Dat zou kunnen betekenen dat de komende tien jaar ruim vijftienduizend bedrijven zouden verdwijnen.

Boerenkinderen willen niet meer

"Kinderen van boeren zien het geploeter van hun ouders en willen zo'n leven niet. Ze willen ze niet meer opvolgen. Daarnaast worstelt de sector met een imagoprobleem", zegt Sietse Draaijer van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). "Het is dus noodzakelijk dat ook burgers boer worden."

Toch is het niet makkelijk om te starten als jonge boer zonder boerderij. "Burgers ondervinden vooral problemen als het gaat om grond, kapitaal en kennis", vertelt Draaijer. Inmiddels zijn er al meerdere initiatieven om deze mensen te helpen. Het NAJK met speciale projecten zoals 'Boer zoekt Boer'.

Hoe word je als burger een boer?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie